Karlskrona vill ha plan mot extremism

Vill införa "röd knapp" för oroliga pedagoger
2:17 min

Karlskrona kommun ska nu ta ett steg mot en handlingsplan för hur extrema grupper ska behandlas. Bland annat ska lärare kunna larma om de märker av oroande beteende hos elever.

Mona Sahlin är regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon menar att kommuner är naiva i sin syn på hot från extrema grupper. 

Anders Danielsson som jobbar med säkerhetsfrågor på Karlskrona kommun håller med om att kommunen bör ha en plan mot våldsbejakande extremism. 

– Mitt uppdrag är att jobba med hotbilder av olika slag och därför är det viktigt att vi tar fram en handlingsplan för hur vi ska göra med till exempel personer som kommit hem från strid i krig, säger Anders Danielsson.  

Ett fall i Karlskrona
Anders Danielsson samarbetar mycket med polisen och Säkerhetspolisen, SÄPO. Deras största bekymmer är just hemåtvändande extremister. Det finns 130 bekräftade fall i Sverige, men mörkertalet är stort. En av dessa personer är från Karlskrona.

– Många av de här personerna driver terror och man är rädd att de har med sig erfarenheter som kan ställa till skada. De använder våld som medel och därför är det viktigt hur vi ska kunna hantera dessa personer, säger han. 

Vill införa en "röd knapp"
Anders Danielsson hoppas att detta konkret ska leda till "röda knappen-funktionen". Den innebär att en lärare kan trycka på "knappen" om de märker ett beteende hos ett barn som är oroande. Då lämnas fallet över till någon annan som kan hantera det.

– Det finns många pedagoger hade velat ha en sådan här funktion. Till exempel i det tragiska fallet med Yara. Den behövs redan nu men förhoppningsvis finns den här funktionen inom ett halvår, säger Anders Danielsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".