En man står vid en busskur, i bakgrunden syns en buss. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
Pär Welander, trafikplaneringschef på Blekingetrafiken. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Kortbetalning på bussen orsakar förseningar

"En busschaufför kan ha 200 betalningar med betalkort"
1:20 min

Efter att det blev kontantfritt på Blekingetrafikens bussar så har det också blivit mer förseningar. Boven är betalkorten.

Sedan mitten av december förra året är det kontantfritt som gäller inom kollektivtrafiken i Blekinge. Det har gjort att många resenärer nu väljer att betala sin biljett med betalkort, vilket gör att biljettköpen tar längre tid.

– Det påverkar punktligheten väldigt mycket, det ser vi på flera linjer. Vi trodde inte att det var så många som skulle använda betalkort, det är många fler än vi trodde, säger Pär Welander, trafikplaneringschef på Blekingetrafiken.

Istället för att resenärerna betalar med betalkort vill Blekingetrafiken att fler använder reskassakort, periodkort eller köper biljetten med mobilen.

– Man får rabatt om man har reskassakort eller periodkort, så det är ju en dyr lösning för resenären. Framöver måste vi jobba aktivt och minska betalningen med betalkort, säger Pär Welander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".