En av de röda och svarta dubbeldäckarna med panoramatak. Foto: Carl-Oscar Alsén/Sveriges Radio
1 av 2
Insidan på en av dubbeldäckarna. Foto: Carl-Oscar Alsén/Sverigesradio
2 av 2
Foto: Carl-Oscar Alsén/Sveriges Radio

Dubbeldäckarna sinkar tidtabellen

"Det här är en turistbuss, ingen pendlingsbuss"
1:41 min

De nya dubbeldäckarna som Blekingetrafiken köpt in håller ofta inte tidtabellen. Delvis handlar det om att det tar längre tid för bussresenärerna att ta sig in och ut ur bussen.

Sen i höstas har Blekingetrafiken 12 dubbeldäckare som kör på sträckorna Karlskrona-Olofström, Ronneby-Växjö och Karlskrona-Kalmar.

Sedan de här stora bussarna började köra så har alltså punktligheten blivit sämre. Det finns flera orsaker till det. En är att det tar längre tid för passagerarna att ta sig in och ut ur bussen. Trappan blir lite av en tidstjuv.

– De är jättefina bussar. Men det är ingen pendlingsbuss, det är en turistbuss, säger Pernilla Fröberg från Sturkö som busspendlar till Kalmar varje dag.

Bakgrunden till att bussarna köptes in var för att det skulle vara bekvämt att pendla långt och att fler skulle få plats. Men paradoxalt nog är det då det blir problem. För ju fler resenärer desto senare blir bussen.

– Alla vill ju komma fram så snabbt som möjligt. Men det här är bara ett problem när det är många som åker, säger Pär Welander som är trafikplaneringschef på Blekingetrafiken.

Lösningen är att anpassa nästa tidtabell till hur lång tid bussresan faktiskt tar. Vissa resor kommer alltså att förlängas tidsmässigt, eller så kan det bli så att något stopp tas bort.

Pendlaren Pernilla Fröberg föreslår istället att det skulle bli tätare turer. Och att Blekingetrafiken ska ta tillbaka de gamla bussarna igen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".