Trygghetslarm Foto:Björn Larsson Rosvall/TT
Fungerar inte efter avgrävd kabel. Foto:Björn Larsson Rosvall/TT

Äldre utan trygghetslarm i en vecka

Larmchefen: De blir oroliga
1:08 min

Ett 15-tal boende på Långö i Karlskrona har varit utan trygghetslarm i en vecka. Ett ovanligt långt avbrott.

– Brukarna blir oroliga, säger Niclas Brissmalm, chef för trygghetslarmen i Karlskrona.

Larmen slutade fungera i torsdags i förra veckan efter att en av Telias kablar grävdes av av misstag. Hemtjänsten har fått göra upp till fem extra besök per dag hos de drabbade för att försäkra sig om att allt är bra.

– Brukarna tycker att det är obehagligt att larmen inte funkar för de är ju en del i deras vardagliga trygghet. Det har varit tufft och det är en väldigt lång tid att vara utan trygghetslarm, säger Niclas Brissmalm.

Larmen ska bytas ut
Telias första prognos var att det skulle ta två veckor att laga den avgrävda kabeln. Det senaste beskedet Niklas Brissmalm fick är att det ska vara ordnat imorgon, torsdag.

– Så här långa avbrott är inte vanliga, tack och lov.

Trygghetslarmen i Karlskrona går över det vanliga telefonnätet. Men både där och i resten av länet ska kommunerna byta till ett system som går över internet och GSM - på så sätt blir trygghetslarmen just tryggare. Om tre år ska Karlskronas larm vara utbytta.

– Vi byter ut 40 larm i månaden tillsammans med Affärsverken, säger Niclas Brissmalm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".