En tom Östersjöhall, där taket läcker. Foto: Daniel Kjellander/SverigesRadio
1 av 2
Problemet med läckande tak är inte nytt. Foto: Daniel Kjellander/SverigesRadio

Läckande tak i idrottshall orsakar olyckor

"Hoppas bara att ingen allvarligare olycka sker"
5:17 min

För två veckor sedan halkade en flicka och slog sig under en handbollsmatch i Östersjöhallen i Karlskrona. Anledningen var att golvet var blött eftersom taket läcker. 

Trots att taket i hallen lagades flera gånger förra året fortsätter det att läcka. Magnus Persson, ungdomstränare i Karlskrona handboll, berättar att olyckan skedde i samband med en match, där det redan innan start var blött på golvet. 

– Vi torkade upp, men när spelarna satte igång fortsatte det att droppa och vi hann inte torka upp under matchens gång. En av tjejerna drog dit ordentligt, det blir riktigt halt med vatten på det här golvet, säger han. 

Magnus Persson oroar sig nu för barnens säkerhet. 

– Dessutom är det pinsamt att ta hit motståndare och visa upp en hall som knappt är matchduglig, säger han. 

Magnus Persson uppskattar att problemet funnits i minst ett och ett halvt år. Anders Kumlin, chef för fastighetsavdelningen på Karlskrona kommun, bekräftar det och beklagar olyckan för ett par veckor sedan. 

– Vi känner till problemet och har tittat på det flera gånger. Det är ingen hemlighet att kommunen funderar på att ersätta Östersjöhallen med en annan anläggning, säger han.  

Efter olyckan har kommunen ryckt ut för att lappa och laga taket. Men någon mer omfattande renovering är det inte tal om. 

– Taket är så pass gammalt och dåligt att ett helt nytt skulle krävas för att komma åt problemet. Men eftersom vi väntar på besked om en ny hall så får vi göra vad vi kan med det gamla taket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".