En skallig leende man i blå operationsskjorta. Foto: Camilla Kanz/SverigesRadioBlekinge
1 av 2
Carl-Magnus Pripp är positiv till den nya studien. Foto: Camilla Kanz/SverigesRadioBlekinge
En kvinna men en svart t-shirt och en röd väst genomför hjärt- och lugnräddning på en platsdocka. Foto: Camilla Kanz/Sveriges Radio.
2 av 2
Frågan är om hjärtkompressioner måste kompletteras med konstgjord andning. Foto: Camilla Kanz/Sveriges Radio.

Hjärtspecialist välkomnar studie om konstgjord andning

"Det är helt fantastiskt"
5:23 min

På Blekingesjukhuset gör man tummen upp för utredningen som ska prova vilken metod som funkar bäst för att hjälpa någon med hjärtstillestånd.

SOS Alarm ska ge olika råd till de som ringer, hälften ska uppmanas ge hjärtmassage och den andra hälften ska komplettera det med konstgjord andning.

Tanken är att det sedan ska gå att se om det är någon skillnad och vilken metod som fungerar bäst. Det är ett team på Södersjukhuset som står bakom studien. 

Carl Magnus Pripp är överläkare, hjärtspecialist och HLR-ansvarig på Thoraxcentrum i Karlskrona och han välkomnar studien.

– Det är helt fantastiskt bra, säger han.

Enligt Carl Magnus Pripp finns det vetenskapligt stöd för att båda metoderna fungerar men det har inte fastställts vilken som faktiskt är bäst.

Med anledning av att det finns stöd för att båda metoderna fungerar bra finns det heller inga etiska hinder i studien, alltså att patienter ska råka illa ut beroende på vilket råd de får, enligt Pripp.

– Det finns många argument som pekar på att man inte ska ge mun mot mun-metoden men än så länge finns det bara mindre studier som visar det, säger han.

Carl Magnus Pripp berättar att det främsta argumentet till att inte ge konstgjord andning är att det tar tid från hjärtmassagen och att patienten då får sämre cirkulation, vilket leder till sämre överlevnad.

Ett annat argument är att många drar sig för att göra mun mot mun-metoden på en okänd person och då är det bättre om den som ska hjälpa till koncentrerar sig på kompressioner.

Carl Magnus Pripp spår att riktlinjerna kring hur man hjälper en person med hjärtstillestånd kommer att skrivas om under nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".