När bygg-och fastighetsbranschen importerar varor dubbleras växthusgasutsläppen. Foto:Francois Mori/TT
När bygg-och fastighetsbranschen importerar varor dubbleras växthusgasutsläppen. Foto:Francois Mori/TT

Import dubblerar växthusgasutsläpp

Minskar inte växthusgasutsläppen får vi titta på andra åtgärder
2:46 min

Bygg-och fastighetsbranschen klarar miljömålen, men bara om man tittar på det som byggs i Sverige.

Räknar man med byggvaror som importeras, dubbleras utsläppen av växthusgaser. För att få bygg-och fastighetsbranschen att bli mer miljövänliga krävs en informationsinsats, menar Kristina Einarsson  utredare på avdelningen för tekniska egenskaper på Boverket i Karlskrona.

– Syftet med de nationella miljökvalitetsmålen är ju att utsläppen bland annat växthusgaserna måste ju minska och det är klart att man även måste ta hänsyn till importvarorna som också bidrar till utsläppen, säger Kristina Einarsson.

För att minska växthusgasutsläppen, hur kan bygg och fastighetsbranschen göra om sin verksamhet?

– V
arje företag måste analysera, var har vi den stora miljöbelastningen och vad gör vi åt det, säger Kristina Einarsson.

Hög miljömedvetenhet
Enligt Boverkets rapporter och Miljöbarometern som görs av Chalmers arbetar de flesta företag inom bygg-och fastighetsbranschen mer och mer miljömedvetet. På de senaste 12 åren har man gått från att  börja källsortera, ersätta miljöfarliga  ämnen, till att anlita en miljökonsult eller utse en kompetent "miljöansvarig" inom företaget. Ett skäl till att bygg-och fastighetsbranschen har blivit mer miljömedveten är att beställarna kräver det, tror Stefan Nilsson som är projektledare på Skanska Direkt AB i Karlskrona:

Beställarna styr
– Beställarna är mer kunniga inom grönt byggande och olika certifieringar, ju större krav ställer de på oss som byggare då försöker vi ta ett steg till så att vi är ledande. Det är LEED och BREEM som är de stora certifieringarna egentligen. Och då tittar man mycket på energi, inomhusmiljö material, uppvärmning och transporter då, säger Stefan Nilsson.

Miljövänligt en kostnadsfråga
Just det här med transporter är problematiskt. Många byggföretag och fastighetsbolag frestas att köpa in billigt från utlandet, men då kostar transporten till Blekinge mycket när det kommer till miljö. Utsläppen av växthusgaser ökar, jämfört med om man skulle producera varan i Sverige och i länet. Och medan stora Skanska har råd att prioritera miljövänligt tvingas många mindre att räkna och överväga mindre miljövänliga alternativ som blir billigare för företaget.

Fler lågenerihus
Eva Håkansson är miljö-och energisamordnare på Karlshams bostäder. Hon berättar om när Karlshamnsbostäder köpte in vitvaror i utlandet. Det blev billigare än att köpa närtillverkat men transporten gjorde att växthusgasutsläppen ökade och dessutom fanns det sen inte reservdelar på plats. Numera är Karlshamnsbostäder miljödiplomerade. Bolaget har tre stycken lågenerigihus där el och värmekostnaden är lägre än de krav som idag ställs. Karlshamnsbostäder skulle vilja ha fler sådana hus men:

– Tyvärr så är ju sådana investeringar kostsamma att göra, i framtiden kanske, säger Eva Håkansson.

Information, ekonomiska styrmedel eller nya regler
Boverket för en dialog med bygg-och fastighetsbranschen. Kristina Einarsson följer noga växthusgasutsläppen över tid. Om utsläppen inte minskar finns det åtgärder att ta till:

– Går det inte åt rätt håll, det vill säga att växthusgasutsläppen inte minskar så får vi titta på andra åtgärder i dialog med branschen. Informationsinsatser, ska man ha ekonomiska styrmedel eller ska man gå in på till exempel byggreglerna, det skulle kunna vara styrmedel i framtiden, säger Kristina Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".