BTH exteriör. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
BTH exteriör. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.

Färre söker till mastersprogram på BTH

"Härlig utmaning att vi femdubblat antalet indiska studenter"
3:43 min

Antalet internationella studenter som söker sig till masterprogrammen på BTH minskar. De senaste fyra åren har ansökningarna minskat med 15 procent.

Eva Pettersson som är vicerektor på Blekinge tekniska högskola tror att minskningen av ansökningar beror på flera olika anledningar.

– En anledning är att vi har inte lika många program eftersom vi inte kommer få lika stort anslag framöver, säger Eva Pettersson.

Inte oroliga
BTH är inte oroliga över minskandet av ansökningar, för samtidigt ökar antalet internationella masters-studenter. Den stora anledningen är en strategisk satsning på samarbete med flera internationella universitet som
 innebär att studenterna går en viss del av sin utbildning i sitt hemland, och sen mastersutbildningen på BTH.

– När studenter i till exempel Indien och Kina kommit in på en femårig utbildning går de tre och ett halvt år vid sitt hemuniversitet och sedan mastersprogrammet här, säger Eva Pettersson.

Antalet indiska studenter har däremot femdubblas i år vid BTH. Navneet Chamala studerar mjukvaruingenjör master.

– Huvudanledningen till varför jag valde att gå här var att det här mastersprogrammet är mer forskarorienterat. Det var även tack vare den fina relationen mellan mitt hemuniversitet och BTH, säger Navneet Chamala. 

Fler indiska universitet i projektet
Gurudutt Valpula, projektledare på BTH när det gäller relationer med Indien, har varit med i projektet sedan 2006. Förra året var det 50 indiska elever men nu är det 250 elever.

– Det är en utmaning, men en utmaning som jag välkomnar. Vi har utökat till flera universitet och olika regioner i Indien, så en spännande utmaning, säger Gurudutt Valpula. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".