En krona mer för mjölk?
Kan du tänka dig betala en krona mer för mjölken? Foto: Kajsa Nilsson

C uppmanar Blekingehandlare att höja mjölkpriset

"Kan bli en vinst för alla"
3:37 min

Nu uppmanar Blekinges centerpartister handlare i länet att höja priset på mjölk i affärerna med en krona och gå med i det så kallade "Mjölklöftet".

Anledningen är krisen med det sjunkande mjölkpriset och att svenska mjölkbönder har allt svårare att försörja sig. På bara fem år har 1 500 av Sveriges mjölkbönder försvunnit. 

Nu uppmanar alltså centerpartister i alla Blekinges kommuner handlare att höja priset och den extra kronan går oavkortat till mjölkbönderna. 

– Det kan bli en vinstsituation för alla inblandade. Vi har ett djurskydd och ett lantbruk som är bland det miljövänligaste i världen. Det vore konstigt om vi slog ut det, säger Magnus Larsson som är ordförande för Centerpartiet i Blekinge. 

Finns det inte risk att konsumenterna väljer en butik som inte går med på att höja priset på mjölk?

– Jag hoppas att man som konsument vill vara med och värna det inhemska och miljövänliga. Vill man det är man nog beredd att lägga en extra krona. 

Hur ska mjölkböndernas situation lösas mer långsiktigt?

– Om de svenska mjölkproducenterna får mer likvärdiga villkor som sina utländska kollegor ger det en bättre konkurrenskraft. 

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".