Christina Mattisson. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.
1 av 2
Christina Mattisson (S) tror på bättre infrastruktur. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.
Anders Cronholm vd på Blekinge Business Incubator. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Cronholm, vd på Blekinge Business Incubator menar att det är företagen som ska lyfta länet. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Blekinge i landets bottenskikt

"Kommunikationer är lösningen"
1:45 min

Blekinge hamnar i botten när landets regioner rankas utifrån jobb och tillväxt.

Det är tidningen Dagens Samhälle som har rankat befolkningsökningsökning, arbetsmarknaden, tillväxten och hur många som pluggar vidare på högskola och universitet. Och med undantag för vidare studier hittar man Blekinge i det absoluta bottenskiktet på varje lista.

Växer så det knakar
Mycket av förklaringen är enligt regionrådet Christina Mattisson (S) att länet behöver bättre vägar och järnvägar och hon pekar på Halland som ett motsatt exempel. För när Blekinges befolkningsökning i praktiken stått stilla sedan början av 70-talet, har Hallänningarna blivit 55 procent fler.

– Där finns både järnvägen och motorvägen och man ligger mittemellan två expansiva regioner, nämligen Helsingborg och Göteborg.

När det gäller tillväxt ligger Blekinge på sista plats i hela landet. Det då man mätt vad som kallas bruttoregionprodukt, alltså värdet på alla varor och tjänster som produceras i en region.

Företagen är nyckeln
En av förklaringarna till den dåliga placeringen kan vara att många av de stora företagen inte redovisar sin vinst i Blekinge utan i storstäderna eller rentav utomlands. Det tror i alla fall Anders Cronholm, vd på Blekinge Business Incubator som hjälper till att starta företag i länet. Enligt honom ligger mycket av lösningen i just företagen och deras framtid.

– Att det är affärerna som företagen i regionen gör som ligger bakom en framtida ökning, men det kan också vara att få nya företag att etablera sig i Blekinge, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".