Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lars Hegestad med hunden vid sin sida. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio.
Lars Hegestad med hunden vid sin sida. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio.

Veterinär sänker sina priser för mjölkbönderna

"Jag blev så himla arg"
4:49 min

Nu ger sig veterinären Lars Hegestad i Mommelycke norr om Karlskrona in i debatten kring de svenska mjölkbönderna genom att sänka sina priser.

Han är arg över hur tufft mjölkbönderna har att få det att gå ihop ekonomiskt och genom att sänka priserna med 20 procent för alla mjölkbönder vill han både underlätta för dem och samtidigt väcka debatt i ämnet.

"100 gårdar har försvunnit"
Lars Hegestad som också är medlem i Lantbrukarnas Riksförbund har varit veterinär i 25 år och sett mjölkbonde efter mjölkbonde lägga ner.

– Jag kan nog räkna upp 100 gårdar som försvunnit i Karlskrona kommun sedan jag började som veterinär 1994. Jag tycker det är väldigt bedrövligt. Mycket som försvunnit har gjort det av vikande lönsamhet och myndighetskrav, säger Lars Hegestad.

Rekordlåg ersättning
Det har länge varit tufft för de svenska mjölkbönderna att få ihop det ekonomiskt.

Sedan Ryssland stoppat importen på mjölk har det blivit ännu värre eftersom det blivit överskott på mjölk inom EU och priserna har pressats till rekordlåga nivåer.

"Blev himla arg"
För fem år sedan fanns drygt 6 000 mjölkbönder i Sverige, i dag har 1 500 av dem försvunnit. Hela situationen gjorde veterinär Lars Hegestad förbannad och han sänkte därför sina priser med 20 procent.

– Jag blev så himla arg när den här mjölkprissänkningen kom. Sänkningen är en liten rännil i Mississippi på ett jordbruk men jag har fått mycket tack eftersom mjölkproducenterna känner att de har mig i ryggen. Jag vill få en debatt kring det här, säger veterinär Lars Hegestad.

"Jagar billigt"
Livsmedelskedjorna är den stora boven menar veterinär Lars Hegestad. Genom att importera mjölkprodukter och genom sina egna varor med låga priser. Inte sällan utländska varor menar han.

En del av skulden lägger han också på oss konsumenter som inte köper det svenska utan jagar billiga saker.

Importen har ökat
Framför sig har han papper som visar hur importen av mejerivaror ökat rejält sedan Sverige gick med i EU, den har fördubblats flera gånger om. Men frågan är om man inte bara ser det som att livsmedelskedjorna säljer det folk vill ha.

– De pratar väldigt mycket om att folk vill ha billigt. Man kommer inte sakna kon förrän båset är tomt. Jag tycker man får billigare mat men sämre kvalitet och jag tycker konsumenterna måste gå ifrån handelns egna varumärken, säger Lars Hegestad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".