En stridsbåt 90 vid Stavsnäsbrygga på Nämndöfjärden i Stockholms skärgård under den fortsatta ubåtsjakten på lördagen. Foto: Pontus Lundahl / TT
En av Försvarsmaktens stridsbåt 90. Foto: Pontus Lundahl / TT

Försvaret: Vi saknar fyra miljarder per år

Fyra extra miljarder kronor per år krävs för att Försvarsmakten ska klara av de nya mål som satts upp, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

En av de stora frågorna under hösten 2014 och inledningen av 2015 har varit det svenska försvarets kapacitet och behov.

I onsdags gick SVT ut med nyheten att det handlar om tre miljarder kronor som försvaret kräver per år. Nu meddelar Försvarsmakten att man meddelat regeringen om att det i själva verket behövs fyra miljarder extra kronor per år.

– De åtgärder Försvarsmakten föreslår ska höja den svenska försvarsförmågan fram till 2020. Detta ger ett behov om fyra miljarder kronor per år fram till och med 2019, säger generaldirektör Peter Sandwall, i ett pressmeddelande.

Behöver öka antalet anställda
Vidare i pressmeddelandet skriver försvaret att pengarna behövs för att kunna öka antalet anställda, underhåll av materiel och mer övningsverksamhet.

Det handlar om att hålla en god kvalitet i myndighetens grundläggande verksamhet; verkan, skydd, rörlighet, ledning och underrättelser.

De årliga extra miljarderna behövs bland annat för att Försvarsmakten ska kunna skaffa bättre ammunition, förbättrade möjligheter för stridsflyg och utveckling av båtsystem.

"Pengarna måste fram"
Ordföranden i riksdagens försvarsutskott, Allan Widman (FP), anser att politikerna nu måste få fram de här pengarna.

– Det är en så grundläggande fråga för den svenska nationen att de pengarna måste bara fram. Alla måste stå tillbaka för att vi ska orka med denna satsning, säger han till nyhetsbyrån TT.

Men extramiljarderna räcker ändå inte till flera av de materielanskaffningar som Försvarsberedningen, i praktiken bestående av politiker från Alliansen och Socialdemokraterna, har efterfrågat, skriver TT.

Det finns en lista från Försvarsmakten på ytterligare önskemål som skulle innebära en merkostnad på cirka 15 miljarder, enligt pressmeddelandet:

  • Ytterligare tio stycken JAS 39E.
  • Ett långräckviddigt robotsystem för precisionsbekämpning av markmål.
  • Fyra nya taktiska transportflygplan.
  • Utökning av antalet ubåtar till fem.
  • Utökade åtgärder mot korvett typ Gävle.
  • Ett kustrobotsystem samt nytt bataljonsartilleri.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".