Närbild på en kvinna i beige jacka. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
Arbetsförmedlingens Nada Mladenovic tipsar om appen Sommarjobba där många jobb finns utlagda. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Dags att söka sommarjobb redan nu

"Stor press när det blir tidigare och tidigare"
1:22 min

Trots att det är nästan ett halvår till sommaren så är det redan nu dags att börja söka sommarjobb. 

Redan såhär i slutet av januari finns runt 1 000 sommarvikariat och feriejobb utlagda i Arbetsförmedlingens platsbank i Blekinge. Trenden är att sommarjobben utannonseras allt tidigare.

– Om man jämför med för några år sedan så kommer de redan i december och januari och då är det mest inom vård och omsorg, säger Nada Mladenovic, chef för arbetsförmedlingen i Karlskrona och Ronneby.

Vill jobba med människor
Nada Mladenovic säger att arbetsgivarna tidigt vill säkerställa att man har personal under sommaren och därför tidigarelägger man även annonseringen. Många av annonserna som ligger ute nu handlar om jobb inom vård och omsorg men det finns även lediga jobb som campingvärd, badvakt och mycket annat.

En som söker sitt första sommarjobb är 17-åriga Sanna Andersson från Kallinge.

– Jag vill jobba med människor. Det blir ganska stor press eftersom det bara blir tidigare och tidigare. Ibland kan det vara jobbigt när det är så många som söker på en och samma gång, säger hon.

Borde börja kolla
15-årige Oliver Karlsson från Ronneby tycker att det är lite väl tidigt att söka sommarjobb redan nu.

– Det är ju typ fem eller sex månader tills dess men om man har svårt för att leta så borde man börja kolla på det nu, säger han.

Även om det är bra att vara ute i god tid så är det dock inte kört än. Även om många sommarjobb redan ligger ute så är det fortfarande många företag som inte alls börjat planera sommaren och bestämt hur många vikarier som behövs. Fler annonser kommer alltså framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".