Hanna 88 Karlskrona vill ha plats på äldreboende. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
1 av 2
Det är andra gången snart 88-åriga Hanna söker plats på äldreboende och får nej. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Kent Lewén ordförande i prostatacancerföreningen Victor. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio
2 av 2
Folkpartisten Kent Lewén är förste vice ordförande i äldrenämnden och han trodde ett trygghetsboende skulle vara klart för ett år sedan.

Hanna nekas plats på äldreboende för andra gången

"Jag har inga barn och jag är sist kvar av elva syskon"
1:23 min

Nu har snart 88-åriga Hanna i Karlskrona för andra gången fått avslag på sin ansökan om en plats på äldreboende.

Kommunen anser att Hanna är för frisk för äldreboende, och Förvaltningsrätten går på kommunens linje. Hanna är ledsen.

– Jag tycker att det är för hemskt att jag ska sitta här ensam. Jag har inga barn och jag har haft tio syskon men alla är döda, jag är ensam kvar, säger hon.

Betyder allt
För Hanna betyder det allt att få komma in på ett äldreboende. Där kan hon få det sällskap hon behöver, gå ner och sätta sig i matsalen och prata lite när hon känner sig ensam. Hanna har yrsel och huvudvärk och kan inte gå ut själv. Men det är framförallt isolering och känslan av otrygghet Hanna vill komma ifrån.

Trots att det finns plats på äldreboende nekas Hanna eftersom hon klarar sig med hemhjälp och ledsagning.

Finns inget trygghetsboende
Kent Lewén (FP) är förste vice ordförande i äldrenämnden och har sagt att trygghetsboende är lösningen för äldre som anses friska men ändå inte vill bo kvar ensamma hemma.

Ett trygghetsboende i Karlskrona skulle stått klart redan för ett år sedan. Men byggherren drog sig ur, och nu hoppas Kent Lewén i stället att tomma bostäder på servicehusen Af Klint eller Fregatten ska kunna byggas om till trygghetsboende.

– Vi jobbar för högtryck för att hitta lösningar, för det finns ett antal äldre personer i Karlskrona som skulle ha stor nytta och stor glädje av ett trygghetsboende, så vi gör vad vi kan på den fronten, säger han.

Klen tröst
Men för Hanna är det en klen tröst. Hon fyller snart 88 och vill flytta innan hon blir för dålig.

– Nog ska det väl finnas ett boende. Lewén har ju skrivit i tidningen att det är sex lägenheter lediga, och att äldre hellre vill bo hemma. Men jag vill inte bo hemma, jag vill komma någonstans där jag får sällskap och trygghet, säger Hanna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".