En man sitter och läser tidningen. Foto: Fredrik Sandberg
Många äldre känner sig deprimerade enligt en statlig utredning. Foto: Fredrik Sandberg

Många äldre känner sig deprimerade

Karlskronabo: Vi behöver tänka på de äldre
1:20 min

Äldre människor känner sig ofta ensamma. Var tionde äldre person är till och med deprimerad, visar en statlig utredning.

Det var regeringen som ville veta hur äldre mår. Och när nu Statens beredning för medicinsk utvärdering är klar med sin utredning så står det klart att var tionde personer över 65 år är deprimerad. Ett problem som lär växa i takt med att befolkningen blir äldre.

– Vissa jag har pratat med har varit ensamma hela helgerna. En kvinna jag pratade med sa att när hemsjukvården kommer "så träffar jag i alla fall någon". Och det var den enda kontakten hon hade, säger Merike Ester Söderman, volontär på Äldretelefonen hos organisationen Mind.

Utredningen visar också att få av dem som söker sig till vården får hjälp. Och dessutom fungerar antidepressiva medel inte lika bra på äldre.

Ingegerd Holm bor i Karlskrona och hon menar att den del av befolkningen som är mitt i livet och karriären kanske ska tänka ett varv extra på sina äldre anhöriga.

– Många sitter själva i sin lägenhet och ser inte en människa. Bara om någon ringde och pratade med dem så skulle de bli mycket gladare. Så vi måste tänka lite mer på den äldre generationen, säger Ingegerd Holm.

Men om de behöver hjälp från sjukvården och inte får det då?

– De får säkert hjälp om de går dit. Men hur många äldre går dit och söker hjälp? säger Ingegerd Holm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".