Bild tagen från ett sönderbombat hus i staden Kobani i norra Syrien. Fler sönderbombade hus syns i bakgrunden. Foto: Jake Simkin/TT.
1 av 3
Många flyr från det sönderbombade Syrien till Sverige. Foto: Jake Simkin/TT.
Närbild på Camilla Brunsberg. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
2 av 3
Oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) vill säkra pengarna från Migrationsverket först. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Närbild på Patrik Hansson. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
3 av 3
Kommunalrådet Patrik Hansson (S) tycker att oppostionsrådet krångar till det. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Nytt avtal om flyktingar får kritik av oppositionen

Kommunalrådet: Hon krånglar till det
1:40 min

Kommunstyrelsen i Karlskrona beslutade igår att skriva avtal med Migrationsverket om att tredubbla platserna för ensamkommande flyktingbarn.

Avtalet handlar om att öka antalet asylplatser för ensamkommande flyktingbarn från nuvarande 8 till 27 platser. Dessutom ska antalet platser för barn med permanent uppehållstillstånd ökas från 27 platser till 78. Det handlar alltså om att tredubbla de nuvarande platserna.

Vill säkra pengarna
Men oppositionen är kritisk till det nya avtalet. Camilla Brunsberg (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen och oppositionsråd i Karlskrona kommun, vill att kommunen ska få pengar från Migrationsverket först.

– Vi tycker att det är rimligt med full kompensation för kostnaderna för barnens skolgång, säger hon.

Det skulle enligt henne bli en kostnad på 143 000 om året och kompensationen från Migrationsverket är i dag 72 000 första året och 56 000 andra året. 

Moderaterna är också missnöjda med att Överförmyndarnämnden och Kunskapsnämnden inte varit med i beredningen av frågan och gillar inte att det bara är pojkar kommunen ska ta emot.

Onödigt krångligt
Men Patrik Hansson (S), ordförande i kommunstyrelsen tycker att Moderaterna krånglar till det.

– Vi vet att antalet barn som söker sig från krigshärdar ökar. Det finns prognoser på att det kanske ska komma uppemot 8 000 ensamkommande flyktingbarn under 2015. Jag har aldrig hört Camilla Brunsberg fundera på vad det kostar när det kommer familjer från Borås eller Tingsryd, säger Patrik Hansson.

Kommunstyrelsen kommer att arbeta för att staten ska kompensera kommunerna, men man måste först hjälpa och sen räkna pengarna, tycker Patrik Hansson.

– Medan vi sitter där på kommunstyrelsen och dividerar och gör uträkningar dör det barn i Syrien, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".