Många deltagare i Prideparaden går förbi. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio
1 av 2
Prideparaden i Karlskrona 2014. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio
En porträttbild av moderaten Sophia Ahlin. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
2 av 2
Sophia Ahlin är ordförande för den ideella föreningen Karlskrona Pride. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Temat för Karlskrona Pride blir queer

"Det har varit väldigt mycket debatt kring detta"
6:47 min

Den 28-31 maj är det dags för årets Pridefestival i Karlskrona. Temat för festivalen blir queer. 

Ge förslag på slogan i kommentarsfältet!

Ordförande för organisationen Karlskrona Pride förklarar att begreppet queer handlar om att inte definiera sig själv utifrån ett specifikt kön, vare sig biologiskt eller socialt. 

– Vi i styrelsen tyckte att det debatten* kring queer som pågått senaste tiden behövde lyftas, därför valde vi detta temat.

Hon hoppas att årets Pridefestival ska bli minst lika välbesökt som förra årets. 

– Vi var nära 5 000 personer, något vi inte ena kunnat drömma om. Jag tror att det berodde på att festivalen verkligen behövs, säger Sophia Ahlin. 

Nu efterlyser Karlskrona Pride en slogan till årets Pridefestival. Ring in ditt förslag på 0455-366868 eller skriv i kommentarsfältet.  

Fotnot: Debatten har gällt Sverigedemokraternas förslag om att stryka queer-personer ur den folkhälsopolicy som gäller för hela Blekinge. 

Queer

"Ett brett begrepp som kan betyda flera olika saker men i grunden är ett ifrågasättande av heteronormen. Många ser sin könsidentitet och/eller sin sexualitet som queer. Queer kan innebära en önskan att inkludera alla kön och sexualiteter eller att inte behöva identifiera/definiera sig."

Källa: RFSL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".