En kvinna sitter vid en dator. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
1 av 2
Marie Sällström (S) är positiv till ett nytt sätt att rösta på. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
En stor tom sal med många stolar och bord. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
2 av 2
Här inne blir det fullt med poliker och läsplattor ikväll. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Ikväll röstar politikerna med plattan

"Tror att de flesta tycker det är lite spännande"
1:28 min

Ledamöterna i kommunfullmäktige i Karlshamn röstar nu med sin läsplatta istället för på traditionellt vis.

Vid måndagskvällens kommunfullmäktige i Karlshamn röstar politikerna för första gången elektroniskt. Bakgrunden är att alla politiker fått varsin läsplatta och för att förbättra omröstningarna så sker nu voteringarna via en app på läsplattan.

– Det kommer gå fortare vid en omröstning och vi får resultatet framför oss direkt. Det tar ju lite längre tid när man ska räkna upp 51 namn och alla ska svara än om var och en trycker på en knapp och sen är det klart, säger Marie Sällström (S), ordförande i kommunfullmäktige i Karlshamn.

Tidigare har alltså ledamöterna fått ropa "ja" eller "nej" vid omröstningar men nu sker röstningen istället elektroniskt.

– Man slipper hålla på att skrika eller räcka upp händerna och råka ut för att folk inte ser, så jag tycker att det fungerar alldeles utmärkt, säger Marie Sällström (S). 

För att säkerställa att röstningen blir korrekt nu i början så kommer det nya röstningssättet köras parallellt med det traditionella, tills dess att alla ledamöter känner sig trygga med den nya tekniken.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".