Bodil Ehn mödrahälsovårdsöverläkare. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Bodil Ehn är mödrahälsovårdsöverläkare i Blekinge. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Gratis cellprovtagning har inte lockat unga

"Hade hoppats på mer"
1:31 min

I ett års tid har det varit gratis för unga kvinnor att ta cellprov för att upptäcka livmoderhalscancer. Trots det är det inte nämnvärt fler som kommit till provtagningen.

Mödrahälsovårdsöverläkare Bodil Ehn är besviken.

– Lite ledsamt, vi hade hoppats på mer, säger hon.

Bodil Ehn hoppas att fler unga kvinnor mellan 23 och 25 år ska upptäcka att cellprovstagning numera är gratis i Blekinge, och komma till sin första provtagning strax efter 20.

För trots att alla flickor mellan elva och tolv år nu erbjuds gratis vaccination mot livmoderhalscancer i skolan, ger det bara ett 70-procentigt skydd, så det är fortfarande viktigt att kolla sig.

– Vi vill fånga upp om vi kan hitta några förstadier till livmoderhalscancer så att det inte uppstår någonting längre fram, säger hon.

I andra landsting har gratis provtagning lett till en markant ökning, men i Blekinge är den bara en procent, och Bodil Ehn tror att det bland annat kan bero på att unga lämnar länet för att studera.

Ett annat skäl är en lägre utbildningsnivå bland de som stannar och det kan leda till en lägre medvetenhet om hur viktigt det är att förebygga en god hälsa.

Ett tredje skäl kan vara att unga kvinnor helt enkelt inte hittar till mödrahälsovården i Blekinge. Därför ska kallelserna till provtagningen nu bli mera inbjudande, säger Bodil Ehn.

– Nu gör vi också en vägbeskrivning till oss. Vi försöker minska alla hinder som kan finnas så att man kommer och tar prover hos oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".