Sofie Hallberg och Ida Höckerstrand gör Ångestpodden. Foto: Privat
Sofie Hallberg och Ida Höckerstrand gör Ångestpodden. Foto: Privat

Ångestpodden vill vara de ungas stöd

"En vän drabbades av bulimi"
6:04 min

Allt från fuldagar till panikångest och depression. Om det handlar den nya "Ångestpodden" av Karlshamnstjejerna Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg. 

"Kom ihåg att det alltid är okej att må dåligt" - så står det i beskrivningen till "Ångestpodden". Poddradioprogrammet hade premiär förra veckan och görs av barndomskompisarna Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, ursprungligen från Karlshamn.

Den ska handla om allt från depression, panikångest och anorexi till instagramlikes, krossade hjärtan och så kallade fuldagar.

– Det finns inte så många platser där man kan få riktig igenkänning om man mår dåligt. Vi har fått jättefin respons av folk som lyssnat, säger Sofie Hallberg.

Första avsnittet som kom förra torsdagen delades mycket på sociala medier, men främst tjejer har också mejlat till skaparna och skrivit att det de gör är viktigt.

– Jag tror att ångest är väldigt vanligt att känna när man är ung vuxen. Att få lyssna på andra i samma situation kan vara skönt, säger Ida Höckerstrand.  

Varför är ångest så vanligt?

– Det finns en stor stress i samhället kring hur du ska vara, se ut och göra. Många i min närhet har mått psykiskt dåligt av det, säger Sofie Hallberg. 

De båda poddskaparna har verkligen sett psykisk ohälsa på nära håll. 

– En vän till oss drabbades av bulimi när vi var 16 år. Hon fick hjälp av skolsköterskan, men vi saknade alla någon annan form av igenkänning, säger Ida Höckerstrand. 

Förutom de två vännerna kommer flera kända profiler att dyka upp i podden. Redan nästa vecka är det dags för "PT-Fia", Sofia Sjöström, träningsbloggare och redaktör på tidningen Metro. 

– Hon har varit väldigt öppen med att hon drabbades av utmattningssyndrom och ska prata om det i vår podd, berättar Sofie Hallberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".