Ett fotografi på en liten tjej är omringat av massa blommor. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio
Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio

Idag döms Yaras vårdnadshavare

Hör larmsamtalet från mordkvällen
1:52 min

Föräldrarna i Gaza skickade flickan till Karlskrona i hopp om en trygg framtid. Istället slutade hennes liv på Valborgsmässoafton förra året. Klockan 11.00 faller domen mot det mordmisstänkta paret.

På Valborgsmässoaftons kväll får 112 ett larm. En kvinna ber om en ambulans eftersom hon har ett barn i lägenheten som är livslöst.

Barnet är Yara och hon är troligen död redan när ambulanssjukvårdare kommer till platsen. Kvinnan som larmat och hennes make grips misstänkta för mord på flickan.

Yara har 200 skador på sin kropp, både nya och äldre. Rättsläkarens utlåtande hålls innanför stängda dörrar när rättegången börjar. Men ambulanssjukvårdaren berättar så här om flickans skador:

– När jag ser den bröstkorgen så frågar jag "vad i helvete har ni gjort med barnet"?

Vid sidan om själva mordet blir det nu tydligt hur det sociala skyddsnätet har havererat runt Yara. Flera grannar, lärare och en butikschef har gjort orosanmälningar. Men av dem har det blivit just ingenting. Dagen efter hennes död hittas en två veckor gammal anmälan i ett postfack på socialförvaltningen i Karlskrona.

– Det här PM:et blir liggande i ett postfack hos en handläggare som inte uppmärksammar innehållet i PM:et, säger Anette Gladher, socialchef i Karlskrona.

Polisen och kommunen anmäler sig själva. Allmänheten gör också polisanmälningar. Och Yaras pappa, som nu rest till Sverige, tar beslutet att hålla en minnesstund för allmänheten. Elin Håkansson var en av de flera hundra, kanske tusen som kom för att ta förval.

– Det måste finnas många fler Yara. Var finns de? Och vad kan jag göra för att det här inte ska hända igen, undrar Elin Håkansson.

En stor rättspsykiatrisk undersökning visar att varken mannen eller kvinnan lider av någon allvarlig psykisk störning och därför kan det bara bli tal om fängelse. Åklagaren yrkar på livstid för mord. Kvinnan för att hon anses ha slagit ihjäl Yara. Och mannen för att han inte hindrade henne.

– Hon har blivit utsatt för ett förfärligt våld. Den enda påföljd som kan komma ifråga är livstids fängelse, säger åklagaren Pernilla Åström.

Mer om den döda åttaåringen

På Valborgsmässoafton larmades polisen till en lägenhet i Karlskrona där de möttes av en svårt skadad flicka. När hon förts till Blekingesjukhuset kunde man konstatera att hon var död.

Här hittar du all vår rapportering om den döda åttaåringen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".