Barn med karies blir undersökt av tandläkare
Foto: Pontus Lundahl/TT

Hål i tänderna ökar bland Blekinges unga

"Det är väldigt olyckligt"
4:10 min

Hål i tänderna hos barn och unga i Blekinge ökar. Samtidigt har det på senaste tiden spridits på sociala medier att fluor är dåligt och giftigt. Det stämmer inte, menar tandläkare. 

- Det är väldigt olyckligt att de här negativa tendenserna har kommit fram när det gäller fluor. Fluor har en väldigt positiv effekt för att förebygga och undvika att man får hål i tänderna, säger Carina Norberg som är övertandläkare inom barn- och ungdomsvården i Blekinge.

Naturligt med fluor
Fluor finns naturligt i jordskorpan och därmed i vår kost och vår vardag och det är bra för oss och våra tänder. Det pekar väldigt mycket forskning på, berättar Carina Norberg.

Det gäller inte bara barn och unga utan även vuxna. Men sanningen är att fler barn och unga i Blekinge får fler hål i tänderna.

- Man har sett tendenser att yngre barn får mer hål i tänderna och även på ungdomar ser man tendenser att det har ökat en viss del, säger Carina Norberg.

För mycket sött för ofta
Exakt vad det här beror på är svårt att säga men det kan vara så enkla saker som att äta barnen äter något sött varje dag istället för bara lördagsgodis och att man slarvar med tandborstningen, menar Carina Norberg.

Så vad är då det absolut bästa man kan göra för att undvika hål i tänderna?

- Borsta barnens tänder. Det är faktiskt så enkelt. Man ska borsta dem två minuter två gånger per dag, morgon och kväll. Hjälp gärna barnen upp till de är 10-12 år, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".