Andreas Olsson, ordningsvakt.
Andreas Olsson. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Ingen krishantering för vakter

"Polisen borde hjälpa till"
2:41 min

Om en ordningsvakt upplever något traumatiskt på jobbet finns det oftast ingen krishantering. Ordningsvakten Johnny Svensson vill att polisen tar ett större ansvar.

Johnny Svensson i Karlshamn har arbetat som ordningsvakt sedan 1985. Han berättar att han inte har någon att vända sig till som har hand om krishantering.

– Det blir till mina kollegor eller med sambon när man kommer hem, men annars har vi ingen som har hand om krishantering, säger han.

Större delen av ordningsvakter är frilansare, det vill säga är inte anställd av en arbetsgivare och därför finns det ett svart hål kring krishanteringen.

Vill ha hjälp från polisen
Johnny Svensson vill att ordningsvakter ska kunna vända sig till polisen för att kunna få krishantering.

– Vi anser att de är vår närmaste chef. De är ju dem vi ska vända oss till om vi har några frågor och så, säger han.

"De är vår förlängda arm"
Anders Jonasson, ansvarig för utbildningen av ordningsvakter vid polisen i Blekinge, håller med om att polisen borde ställa upp med krishantering.

– De är vår förlängda arm och visst kommer det ärenden där de kan behöva prata om det efteråt så spontant tycker jag att det borde finnas den hjälpen för dem från vår sida, säger Anders Johansson.

Anders Jonasson säger dock att de inte får så många samtal från ordningsvakter om detta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".