man blir behandlad av sjukgymnast för sina fötter.
Sjukgymnaster byter titel till fysioterapeuter. Foto: Maja Suslin

Få sjukgymnaster byter titel

"Jag vet ingen på min arbetsplats som bytt"
1:32 min

Sjukgymnastyrket bytte för drygt ett år sedan namn till fysioterapeut, men sjukgymnaster som vill byta titel får stå för kostnaden själva. Hittills i Blekinge är det få som valt att byta titel. 

För 700 kronor kan en sjukgymnast byta titel till fysioterapeut. Detta efter ett beslut om att yrket ska byta namn.

Vissa landsting betalar titelbytet för att göra namnbytet smidigare och snabbare. Men inte Blekinge.

Pernilla Svensson som är sjukgymnast i Karlshamn tycker att namnbytet är bra men har själv valt att behålla sin titel sjukgymnast.

– Jag tycket det är bra att vi gjort ett namnbyte för fysioterapeut säger mer vad vi är jämfört med sjukgymnast. Sen tycker jag kanske att man från ledningen skulle bekostat våra namnbyten, säger Pernilla Svensson.

Beslut för ett år sedan
Riksdagen beslutade för drygt ett år sedan att sjukgymnastyrket och utbildningen ska byta namn till fysioterapeut och att det ska bli en skyddad yrkestitel.

Men för utbildade sjukgymnaster går inte namnbytet automatiskt och arbetande sjukgymnaster kan själva välja om de vill betala 700 kronor för att byta titel till fysioterapeut.

Men i Blekinge har få nappat på namnbytet som i praktiken vare sig förändrar lön eller arbetsvillkor.

– Jag vet faktiskt ingen på min arbetsplats som har bytt, säger Pernilla Svensson. 

Vill snabba på bytet
Fackförbundet fysioterapeuterna uppmanar landstingen att gå in och betala för legitimationerna för att snabba på övergången och därmed minska risken att patienter blir förvirrade när det finns både sjukgymnaster och fysioterapeuter på avdelningarna.

– Som det är nu så kommer vi ha en situation som är blandning, för oss hade det varit bättre om det varit antingen eller, säger Jonas Kullberg som är personaldirektör på Blekingesjukhuset.

Men att Blekinge landsting skulle stå för kostnaden är inte aktuellt.

– I och med att det är ett individuellt val om man vill hämta ut den eller inte så får det också vara individen själv som gör det ställningstagandet och då också står för kostnaden, säger han. 

– Det är klart att hade landstinget stått för kostnaden så hade vi ju bytt allihopa, säger Pernilla Svensson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".