Glasögoninsamling.  Foto:Claudio Bresciani/TT
Glasögonen sänds till ebhövande i andra länder. Foto:Claudio Bresciani/TT

Glasögon samlas in och skänks

Har du ett par gamla glasögon liggande i byrålådan? Gör en insats och lämna dem hos ett optikföretag som skänker dem vidare till behövande i fattiga länder.

I dagarna flygs 23 000 begagnade glasögon ner till mottagare med synfel i Tanzania.

– Det är andra året vi har den här insamlingskampanjen och vi har fått in nästan fyra gånger så många glasögon denna gång jämfört med förra, säger Claudia Nilsson på Specsavers.

Insatsen är en del i ett samarbete med SOS Barnbyar och ett sätt för företaget att stärka sitt varumärke.

Andra optikföretag har liknande upplägg, bland annat Synoptik som i fjol samlade in över 47 000 glasögon som i april ska till Guatemala.

Flera optikföretag samarbetar med hjälporganisationer för att skänka begagnade glasögon till personer med synfel i utvecklingsländer.

Specsavers samlade in drygt 6 300 glasögon 2013, och 23 800 i fjol. För Synoptik var motsvarande siffror 23 000 år 2013 och 47 600 i fjol. Även Lions samlar in begagnade glasögon. Glasögonen sänds till behövande i länder som Peru, Guatemala och Tanzania.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".