Cynthia Gonzalez-Gene står framför böcker i SR:s bibliotek. Foto: Annika Nilsson/Sveriges Radio.
Cynthia Gonzalez-Gene håller i kurs som ska uppmuntra föräldrar att lära ut modersmålet till sina barn. Foto: Annika Nilsson/Sveriges Radio.

Ny kurs för att lära ut modersmål

"En gratis gåva till barnen"
1:58 min

En ny kurs vid folkuniversitetet i Blekinge vill uppmuntra föräldrar att lära ut sitt modersmål till sina barn. Cynthia Gonzalez-Gene som håller i kursen tycker det är viktigt att man för vidare språkarvet.

Cynthia Gonzalez-Gene håller i kursen "Practical ideas for multilingual families".

Hon kommer från Mexico och är spansktalande. Hennes man är svensk och sonen som är fem och ett halvt år gammal hör konstant tre språk hemma då föräldrarna oftast pratar engelska med varandra.

– Det är synd om man inte för vidare sitt eget språk till sina barn, det är en gratis gåva till dem. Det finns många fördelar med det, säger Cynthia Gonzalez-Gene.

Föreläsningar och tips
Kursen kommer bestå av föreläsningar och Cynthia kommer även ge tips och råd. Kursen riktar sig främst till familjer där minst en av föräldrarna talar ett annat språk.

Föreläsningarna kommer vara både på svenska och engelska, men även på spanska för dem som föredrar det. 

– Ingen familj fungerar på samma sätt så därför kommer vi att prata mycket i gruppövningar, säger Cynthia Gonzalez-Gene.

Cynthia har bott i Karlskrona i fyra av dem åtta år hon bott i Sverige. För henne är det viktigt att man har kul när man lär sig olika språk.

– Jag läser mycket för min son och sjunger på spanska. Vi räknar, pratar om färger, trafikmärken och andra saker vi ser runt omkring oss. Det är viktigt att barnen har kul, det ska inte vara ett måste utan mer en lek, säger Cynthia Gonzalez-Gene.

"Naturligt med flera språk"
Det talas tre olika språk i Cynthia Gonzalez-Genes eget hem men eftersom det varit så från att sonen föddes, är det inga konstigheter för honom.

– Det är så naturligt för honom eftersom vi gjort det från början. Det är en myt att barn blir förvirrade om det talas flera språk. Min son pratar spanska med mig och svenska med pappa, det är inget konstigt för honom, säger hon. 

Kursen har premiär 4 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".