Second hand
Foto. Kristian Åkergren/Sveriges Radio

Butiker slåss för sin överlevnad med namninsamling

"Var ska de ta vägen om inte Kupan finns?
1:29 min

Röda korset organiserar nu tillsammans med andra ideella second handaffärer en namninsamling som ska stoppa momsen på sålda varor på ideella secondhand affärer.

I Karlskrona har Röda korsets kupan butik i Karlskrona samlat in runt 160 namnunderskrifter och i hela landet har nu runt 4500 skrivit på. Och antalet underskrifter ökar med flera hundra om dagen.

Siv Stjernberg jobbar som frivillig i Kupanbutiken i Karlskrona och hade räknat med det stora stödet.

– Ja, det hade vi. Vi har väldigt mycket folk som passerar på kupan, inte bara kunder utan det är en mötesplats också. Alla de här människorna, de har ju ingen annanstans att ta vägen. De kommer in och fikar och var ska de ta vägen om inte kupan finns, säger Siv Stjernberg.

Sen första januari i år måste ideella second handaffärer som är öppna mer än 24 timmar i veckan eller där mindre än hälften av de anställda är volontärer betala 25 procent i moms. Det beslutade Skatteverket i september förra året.

På Röda korsets butik Kupan i Karlskrona innebär det att affären skulle behöva stänga en och en halv dag extra i veckan för att slippa momsen.

Siv Stjernberg hoppas kunna påverka politikerna att ändra beslutet innan ett brev från Skatteverket dimper ner i deras brevlåda.

– Om människorna som har bestämt det här får mer information om vad de ställt till med så tror vi att det i alla fall kan finnas en lättnad att vi kanske inte hade behövt betala 25 procent. Det hade varit en väg att gå, säger hon. 

Siv Stjernberg tycker att pengarna som skulle gå till staten gör bättre nytta någon annanstans. 

– Momsen som de tar av oss är ju faktiskt 250 000 som annars skulle ha gått till sjuka, krigsdrabbade och så vidare, säger Siv Stjernberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".