Blekinge tingsrätt. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
Blekinge tingsrätt. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio

Mordet på Yara: Tingsrättens bedömning

Blekinge tingsrätt dömer den åtalade kvinnan för mord på Yara till fängelse på livstid. Den åtalade mannen döms för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död till fängelse i sex år.

Yara kom till Sverige från Gaza i februari 2013. Hennes föräldrar var kvar i Gaza. Hon bosatte sig hos de åtalade i Karlskrona. Den 30 april 2014 kallades ambulans och polis till familjens bostad på Holmgatan i Karlskrona. Där påträffades Yara livlös i soffan i familjens vardagsrum. Hon fördes med ambulans till lasarettet där man senare avslutade återupplivningsförsöken. Hennes liv gick inte att rädda.

Åklagarens yrkande
Åklagaren åtalade mannen och kvinnan för mord och i andra hand för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. I åklagarens talan ingick även ett yrkande om garantansvar som innebar att mannen och kvinnan skulle fällas till ansvar för att de underlåtit att ingripa för att skydda flickan mot utövat våld och att se till att hon kom under sjukhusvård.

Förnekade
De båda åtalade har förnekat gärningen. Kvinnan har hävdat att Yara kom från skolan den dagen och gick och lade sig direkt samt att flickan inte vaknade när de försökte väcka henne senare på kvällen. Mannen har hävdat att det var kvinnan som dödade Yara.

Bevisat att kvinnan dödat Yara
Tingsrätten har i domen kommit fram till att det är bevisat att det är kvinnan som med likgiltighetsuppsåt har dödat Yara. Tingsrätten finner att kvinnan har utövat ett besinningslöst våld mot flickan med hjälp av en brödkavel samt att misshandeln pågått under minst 10 minuter.

Likgiltig inför konsekvenserna
Kvinnan måste ha förstått att ett sådant våld innebar en allvarlig risk för flickans liv. Den rättspsykiatriska undersökningen har visat att kvinnans känsloliv präglas av en intensiv vrede som kan leda till temperamentsutbrott, att hon har en bristande empatisk förmåga med andra och att hon har en aggressionsproblematik med svårigheter att kontrollera våldsamma reaktioner och utageranden.

Döms till mord
Genom att fortsätta slå besinningslöst med ett hårt tillhygge under så lång tid har hon visat sig likgiltig för konsekvenserna. Tingsrätten anser att kvinnan ska dömas för mord.

Med hänsyn till att det besinningslösa våldet riktats mot ett litet barn, utan möjlighet för henne att skydda sig, i hennes hem anser tingsrätten att omständigheterna är så synnerligen försvårande att påföljden måste bli fängelse på livstid.

Mannen hade garantansvar
Tingsrätten anser att mannen har haft garantställning för Yara, med skyldighet att skydda och ha omsorg om henne, att han genom underlåtenhet att ingripa för att skydda henne från utövat våld och genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta flickan till sjukhus när hon var skadad har tillfogat henne avsevärt lidande genom kraftig smärta och också därmed orsakat Yaras död.

Tingsrätten har inte funnit det utrett att mannen har haft uppsåt att beröva flickan livet. Gärningen är att rubricera som synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Tingsrätten anser att även mannens brott är synnerligen allvarligt men att underlåtenhetsbrott inte har samma höga straffvärde som ett aktivt agerande. Påföljden för mannen bestäms till fängelse i sex år.

Skadeståndet
Tingsrätten har beslutat att kvinnan och mannen solidariskt ska betala skadestånd till Yaras föräldrar med 75 000 kr till var och en av dem.

Tingsrätten är enig i sin bedömning.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".