Ett collage med en bild på en vit kista och en bild på Yara Alnajjar. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio
Domen kom alldeles nyss. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio

Domaren: Kvinnan kan ha varit svartsjuk på Yara

"Yaras föräldrar lättade"
2:49 min

Kvinnan döms till livstids fängelse för att brutalt ha slagit ihjäl åttaåriga Yara Alnajjar med en brödkavel. Hennes man får sex års fängelse för att inte ha ingripit och stoppat sin hustru.

Advokat Karin Åkesson-Renholm berättade hur Yaras föräldrar tog emot domen idag.

– De tycker det är skönt att det äntligen kommit en dom och även att det är riktigt att den som varit den aktivt utövande ska ha ett hårdare straff än den andre som har varit passiv, säger Karin Åkesson-Renholm.

Rätten slår fast att det är kvinnan som under minst tio minuter slagit Yara - och också varit likgiltig inför om flickan skulle dö av slagen. Bland bevisen finns hennes DNA på brödkaveln, hennes fotspår i närheten av den klädkammare där de flesta slagen utdelades och hur hon uttrycker sig på mordkvällen när hennes man filmar henne med mobilen.

– Hon säger på frågor som varför man slår ett barn på det här sättet: "okej, okej" och hon säger även att "inget ska komma emellan oss". De yttranden anser vi är orimliga. Om hon varit oskyldig hade hon reagerat på ett annat sätt, säger lagman Laila Kirppu. 

Hade garantansvar
Mannen har i rätten sagt att han inte förstod vilket massivt våld flickan utsattes för. Men rätten menar att i en så pass liten och lyhörd lägenhet är det orimligt att inte uppfatta skrik.

Som Yaras vårdnadshavare hade han ett garantansvar, alltså en skyldighet att skydda henne mot faror. Han döms alltså till synnerligen grov misshandel och vållande till annans död för att han inte stoppade hustrun våld eller larmade sjukvården på en gång.

– En sådan kraftig misshandel kan inte ske i tysthet. Både kvinnan och Yara måste ha givit ljud ifrån sig, vilket gör att han måste ha förstått, säger Laila Kirppu. 

"Uppfattat Yara som ett hot mot relationen"
Domen betyder inte slutet för historien om den åttaåriga Yara. Kvinnan och hennes advokat ska överklaga domen till hovrätten. Och vid sidan av det rättsliga pågår flera utredningar om Karlskrona kommuns agerande för att skydda Yara.

Karlskronabon Eva Månsson menar att domen ändå är ett slags avslut.

– Ja, det är skönt. Det är ett slags avslut men ändå väldigt hjärtekrossande hela historien om flickan eftersom man har barn i samma ålder. Min mor bor i huset bredvid där Yara bodde och man tänker på henne varje gång man är där, säger Eva Månsson.

Varför har det här hänt?

– En förklaring kan vara att hon var svartsjuk på Yara och att hon var ett hot mellan hennes och mannens relation. Med tanke på det hon sa i filmen, säger Laila Kirppu. 

Mer om den döda åttaåringen

På Valborgsmässoafton larmades polisen till en lägenhet i Karlskrona där de möttes av en svårt skadad flicka. När hon förts till Blekingesjukhuset kunde man konstatera att hon var död.

Här hittar du all vår rapportering om den döda åttaåringen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".