Löptränare Anna Johansson framför logga. Foto: Annika Nilsson/Sveriges Radio
Löptränaren Anna Johansson tycker det är viktigt att man börjar lugnt med löpträning. Foto: Annika Nilsson/Sveriges Radio

Jogga lagom för att leva längre

"Både positivt och negativt att anta en utmaning"
7:50 min

Allt ska göras med måtta - även motion. En ny dansk studie visar nämligen att om man vill leva länge, ska man jogga lagom mycket.

Enligt studien ska man jogga ungefär 2,5 timmar per vecka och max tre gånger i veckan. Anna Johansson som är löptränare håller med till viss del.

– Från början tog jag det lät som lite träning. Men efter att ha läst på lite mer så väckte det snarare lite fler frågor hos mig som till exempel: "vad är måttlig träning", säger Anna Johansson.

"Behöver komma igång"
Sverige kan ibland kallas landet lagom. Men vad som är lagom är individuellt. Anna Johansson tycker det viktigaste är att man tränar överhuvudtaget. 

– Många behöver fortfarande komma igång med träning. Minst 30 minuter motion per dag, och gärna därtill två-tre gånger träning med högre ansträngningsgrad är att önska, säger Anna Johansson. 

"Börja långsamt"
Enligt studien är jogging bra för hälsan men för mycket jogging är lika dåligt som ingen jogging alls. Kan uppfattas något förvirrande men finns det egentligen rätt eller fel när det gäller träning?

– Det finns det säkert. Det viktigast är att börja träna, men att börja långsamt, göra det stegvis. Däremot är det både positivt och negativt att anta en utmaning. Till exempel om man ska springa ett maraton kan det bli skadligt om man kör på för mycket i början, säger Anna Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".