Närbild på ett fotografi, vid sidan om står en blomma. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio
Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio

Därför utvisas inte Yara-paret

"Åklagaren yrkade inte på utvisning av Yara-paret"
2:57 min

Många har frågat varför det nu dömda Yara-paret inte utvisas. Vår reporter Andrea Jilder som bevakat det här fallet berättar varför det inte var aktuellt.

Kvinnan dömdes till livstids fängelse för mord. Mannen fick sex års fängelse för grovt vållande till annans död och synnerligen grov misshandel. Men det var aldrig tal om utvisning av paret.

– Det enklaste svaret är att åklagaren inte yrkade på utvisning, alltså krävde det av rätten, säger Andrea Jilder.

Men det finns även en mer avancerad anledning. I Sverige kan man utvisas om man begår brott men med förutsättningen att det inte finns risk för deras liv i hemlandet.

 – Människor från länder utanför EU kan utvisas ur Sverige om de döms till brott som ger fängelse och om man tror att personen kan begå brott igen. Men av humanitära skäl så har vi i Sverige också bestämt att vi inte ska utvisa personer som kan dödas, torteras eller utsättas för annan omänsklig behandling i hemlandet, säger Andrea Jilder.

Det är en spänd situation mellan släkterna i Gaza som uppstått efter mordet, vilket bekräftats av Yaras mamma under rättegången. Även islamologen Jan Hjärpe har bekräftat att någon form av vedergällning, det vill säga hämnd, för det som Yara utsattes för, kommer att ske i Gaza.

– Rätten ansåg det bevisat att det fanns fara för deras liv om de utvisades. Vi vet inte vad vedergällningen kan handla om det i det här fallet. Det kan vara ”ett liv har släckts – då ska ett annat liv släckas”. Det kan även handla om att någon blir förskjuten ur gemenskapen, det vill säga familjen, säger Andrea Jilder.   

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".