Tjej som snusar. Foto: Robert Henriksson/TT.
Foto: Robert Henriksson/TT.

Snusets smak ska hållas hemlig

"Vi gör inget undantag"
2:22 min

EU:s tobaksdirektiv ska nu göras om till svensk lag. Det svenska snuset räddades ju från att ha vilken smak som helst eftersom snus bara får säljas i Sverige. Däremot visar en utredning som presenteras i dag att texten som finns på snusdosan inte får berätta vilken smak snuset har.

Oavsett om det handlar om en miss i förhandlingsarbetet eller ej så tvingas den svenska snusaren till lite detektivarbete när hen vill veta vad snuset smakar. Lagman Göran Lundahl som i dag lämnar över en första utredning till regeringen om det svenska genomförandet av tobaksdirektivet förklarar:

– Tobaksproduktdirektivet har regler om vad som får stå på förpackningar och i konskevens med det här förbudet mot smaker så säger man att man heller inte får hänvisa till smak och där har Sverige inget undantag så som förslaget ser ut nu, så gör vi inget undantag för snuset, säger Göran Lundahl.

Fåt hitta ett eget system
Hur konsumenten ska få reda på vad snuset smakar är inte utredningens sak att förslå. Tobakshandlarna och tobaksbolagen får alltså själva helt enkelt hitta på ett nytt system att informera på.

När utredningen kommer med sitt slutbetänkande kan det också finnas nya förslag med när det gäller just marknadsföringen av snus, säger Göran Lundahl. Dagens utredning går också mot regeringens och riksdagens betänkligheter när det gäller hur stor en varningstext på ett cigarettpaket får vara.

Grundlagen kan behöva ändras
Politikerna har flaggat för att grundlagen kan behöva ändras eftersom varningstexterna kan täcka mer än halva paketet. Men Göran Lundahl håller inte med.

– Det finns ändå ett visst utrymme som faller utanför tryckfrihetsförordningen. Dels att komma med varningstexter på farliga produkter, dels att i lag reglera hur man får marknadsföra sina produkter och då tycker vi att den storlek som man föreslår nu för cigaretter nu går att genomföra utan att det står i strid med tryckfrihetsförordningen.

Förbud mot mentolcigaretter
Utredningen kommer också som väntat att föreslå förbud mot mentolcigarretter som försvinner från marknaden senast år 2020. Den mest kontroversiella frågan, den om e-cigaretter ska räknas som tobaksprodukt eller som en läkemedelsprodukt, får inget svar förrän i utredningens slutbetänkande i höst. Och det beror på att domstol håller på att avgöra frågan.

– Om nu kammarrätten skulle säga det här är inte läkemedel, ja då blir ju den här frågan oreglerad. Men tycker man att det är läkemedel, ja då finns det en bra reglering som tar hand om e-cigaretter, säger Göran Lundahl, regeringens utredare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".