en get
Foto: Jeff Chiu/TT

Geten Nils hoppade i vattnet och simmade ikapp familjen

"Då hoppade lille Nils i vattnet!"
1:55 min

Boel Dahlberg driver sen 2010 ett gårdsmejeri utanför Kristianopel med sin man. Tillsammans har de 75 getter och säljer både ost och killingkött. Bland getterna finns en speciell get som heter Nils. 

Fler svenskar skaffar getter och mellan 2006 och 2013 fördubblades antalet getter i Sverige. Två som bidragit till "getboomen" är Boel Dahlberg och hennes man Mats som sedan 2010 driver ett gårdsmejeri med getter. En av getterna på gården är geten Nils.

– Han tappade bort sin mamma så vi tog in honom så han fick sova i kattkorgen. Vi matade honom med flaska i två dagar tills han repade sig, säger Boel Dahlberg. 

Nils blev väldigt tam och tillgiven. När det var dags för getterna att beta på en ö över sommaren skulle även Nils stanna på ön och beta med de andra getterna. Men han vägrade. 

– När vi rodde därifrån med båten ställde han sig på en sten och började bräka. Vi tänkte att han lugnar väl sig, men när vi kommit 25 meter ut från ön hoppade han i vattnet och simmade efter oss, berättar Boel Dalhberg. 

Det hela slutade med att dottern i familjen fick hoppa i för att rädda Nils som fick kallsup efter kallsup. 

– Nu har vi kastrerat honom och han bor kvar på gården med oss, säger Boel Dahlberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".