Kassaledare Anna-Karin Bodin sitter i en kassa på ICA Maxi i Lyckeby. Foto: Mattias NIlsson/Sveriges Radio
1 av 2
Kassaledare Anna-Karin Bodin märker av den ökade kortbetalningen. Foto: Mattias NIlsson/Sveriges Radio
Lennart Rydén plockar ihop varor i en kassa. Foto: Mattias Nilsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Lennar Rydén från Karlskrona tycker att kontanter är bekvämare. Foto: Mattias Nilsson/Sveriges Radio.

Kortbetalning ökar - även vid låga belopp

"Sju av tio i kön betalar med kort"
5:38 min

Användningen av kontanter minskar snabbt i landet. Allt fler betalar istället med kort, även när det rör sig om mindre belopp.

Värdet på alla sedlar och mynt som finns i omlopp i Sverige har minskat med 26 miljarder på ett år. Samtidigt betalar vi allt fler varor med kort, även när det rör sig om mindre belopp.

På ICA Maxi i Lyckeby utanför Karlskrona har man märkt av den ökade kortbetalningen, enligt kassaledare Anna-Karin Bodin.

– Vi märker att det är fler och fler som kommer in och handlar för mindre belopp. Det är kanske 60-70 procent av kunderna som är kortbetalare och de kan komma in och handla ett paket tuggummi och även bara en platspåse, säger Anna-Karin Bodin. 

Från handelns sida tycker de att det är bra att kortbetalning ökar.

– Vi tycker ur säkerhetssynpunkt att det är jättebra, så vi uppmanar kunder att betala med kort. Det minskar risken för rån för oss och utsätter oss för mindre risk för fara, säger Anna-Karin Bodin.

Bland kunderna däremot finns det de som fortfarande tycker att kontanter är det bästa alternativet.

– Jag ser lite illa och har därför svårt att hitta bland knapparna när man ska slå koden. Jag tycker faktiskt att det är bekvämare med kontanter, säger Lennart Rydén från Karlskrona, som var och småhandlade med sin fru Gudrun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".