Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Yarafallet: Dömda mannen kräver barnen tillbaka efter fängelset

Publicerat torsdag 5 februari 2015 kl 04.45
Advokaten: Han har fina sidor som pappa
(1:43 min)
Bild på Blekineg tingsrätt i Karlskrona. Framför bnyggnaden står två polisbilar parkerade. Foto: Stina Linde/Sverges radio
En domstol kan få avgöra var barnen ska bo. Foto: Stina Linde/ Sveriges radio

Mannen som vållade åttaåriga Yara Alnajjars död kan vara ute ur fängelset om drygt tre år. Då vill han ha tillbaka vårdnaden om sina omhändertagna barn.

Mannen, som fick sex års fängelse, kan komma ut efter två tredjedelar av tiden. Sen räknas även häktningstiden av och då handlar det om drygt tre års fängelse om tingsrättens dom mot honom står fast. Då är hans barn fem och sju år gamla.

– Han kommer ut inom rimlig tid. Jag kan inte se att han skulle vara diskvalificerad att ta hand över sina egna barn, oaktat att jag ser vad tingsrätten skriver i sin dom, säger Christer Holmqvist, mannens juridiska ombud.

– Som jag har förstått honom så vill han se sina barn växa upp med honom och jag tror att han tänker ta strid för detta.

Paret ifrågasatt
Sedan parets två barn omhändertogs i våras när Yara dog så har kvinnan ifrågasatt omhändertagandet. Socialförvaltningen har i flera förvaltningsdomstolar hävdat att parets omsorg om barnen har allvarliga brister.

Bara det faktum att de inte skyddade barnen från att se det grova våldet på Valborgsmässoafton är en sån brist, menar socialförvaltningen.

Barnet for illa
Föräldrarna har fått träffa ett av barnen i häktet men besöken upphörde i somras eftersom barnet ansågs fara illa av besöken. Men Christer Holmqvist menar att mannen har goda kvaliteter som förälder.

– Han har fina sidor också som pappa. Det visar även det umgänge som har genomförts under tiden han har varit häktad, säger Christer Holmqvist.

Fina hur då?

– Han har närmat sig sonen på ett avvaktande vis och låtit pojken närma sig honom. De har ritat tillsammans och det har funnits en värme mellan dem där pojken väl känner och förstår vem som är hans pappa, säger Christer Holmqvist.

Socialchefen Anette Gladher hade igår inte tid för en bandad intervju. Men skriver i ett mejl att om en förälder vill att en familjehemsplacering ska upphöra så måste socialnämnden utreda det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".