Barn i Zimbabwe. Foto: Privat
Unga Örnar besökte bara och unga i Zimbabwe. Foto: Privat

Unga Örnar startar filial i Zimbabwe

"Vi kan lära oss mycket av varandra"
2:33 min

Unga Örnar ska starta en filial i Zimbabwe i samarbete med organisationen Patsime Trust. Eva-Marie Malmgren från Karlskrona-avdelningen har precis kommit hem från Zimbabwe.  

Eva-Marie Malmgren från Karlskronas Unga Örnar-avdelning har varit nere i Harare i januari och hon har med sig många upplevelser därifrån. 

– Det starkaste minnet från resan är barnen på landsbygden som varje dag kämpar för att klara sin vardag. De går i skolan, jobbar hemma på gården och förhoppningsvis hittar de lite tid och leka också, säger hon.

Unga Örnar jobbar med barns rätt till fritid och att uttrycka sig. Sedan en tid tillbaka samarbetar de med organisationen Patsime Trust i Zimbabwe. Ett samarbete som handlar om att sprida information och kunskap kring barns rättigheter.

– Vi har upptäckt att vi har lika ingångar till vad vi jobbar med, det vill säga mänskliga, och i det här fallet barns, rättigheter. Patsime Trust åker runt i Zimbabwe för att informera barn och unga om HIV och aids, genom till exempel film eller teater, säger Eva-Marie Malmgren. 

Tanken är att man på sikt ska starta en slags filial, underavdelning, till Unga Örnar i Zimbabwe.

--  Vi ska hjälpa dem att organisera sig, lära dem hur vi skapar verksamhet i Sverige och vi vill lära oss av hur de jobbar med HIV/AIDS-frågor med film och teater, säger Eva-Marie Malmgren.

Samarbetet finansieras av biståndspengar från SIDA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".