Nils-Ingmar Thorell (FP) håller i en mikrofon. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio

FP i Ronneby: Björklund är förbrukad

Thoréll: Svårt komma tillbaka efter två dåliga val
1:25 min

Det har blåst upp till storm i Folkpartiet och då framför allt kring partiledaren Jan Björklund. Nils Ingmar Thoréll, gruppledare för Folkpartiet i Ronneby, anser att det behövs en ny partiledare inför nästa val.

Det är främst några förslag inom integration och migration som splittrat Folkpartiet och röster inom partiet har höjts med krav på att partiledaren Jan Björklund bör avgå. Däribland gruppledaren för Folkpartiet i Ronneby. 

– Jag tror att han är förbrukad inför nästa val. Jag är av den uppfattningen att har man gjort två dåliga val så är det svårt att komma tillbaka, säger Nils Ingmar Thoréll.

Den ena debatten efter den andra har splittrat partiet som gjort två rekorddåliga riksdagsval i rad.

Och just dom dåliga valen tror Anna Ekström som är ordförande i folkpartiet i Blekinge är den största anledningen till att det nu pågår konflikter inom partiet.

Själv vill hon inte säga om hon tycker Jan Björklund borde avgå eller inte men håller ändå med Nils Ingmar Thoréll i hans resonemang. Däremot tycker hon folkpartiet varit dåliga på andra saker.

– Vi har haft en krav-politik men varit dåkiga på att berätta varför. Vi är bra på att berätta kraven och målet, men vägen dit och varför har vi varit dåliga på, säger Anna Ekström.

Trots de hårda vindarna inom partiet är varken Anna Ekström eller Nils Ingmar Thoréll speciellt oroliga för framtiden och de ser hellre att det blåser för mycket än inget alls.

– Vi som varit med väldigt länge är nog mindre oroliga för vi vet att ibland blåser det, ibland blåser det inte. Det är bättre när det blåser, säger Nils Ingmar Thoréll. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".