Kalle Sandström (S) och Gunilla Månsson, Vårdförbundets lokalordförande är båda nöjda med det nya kollektivavtalet
Kalle Sandström (S) och Gunilla Månsson, Vårdförbundets lokalordförande är båda nöjda med det nya kollektivavtalet. Bild: Henrik Olsson.

Blekinge först i landet med avtal som säkrar specialistsköterskor

"Patientsäkerheten ska bli bättre"
1:23 min

Landstinget i Blekinge är, tillsammans med landstinget i Kalmar, först i landet med att införa ett kollektivavtal som innebär att man anställer sjuksköterskor som ska vidareutbilda sig till specialister på arbetstid.

Som det har sett ut fram till idag har få sköterskor velat specialisera sig, eftersom villkoren har ansetts dåliga.

- Med det här nya avtalet får patienten den bästa och senaste och effektivaste omvårdnaden som krävs för att du ska bli frisk eller få en högre livskvalitet eller minskat lidande, säger Vårdförbundets länsordförande Gunilla Månsson.

Dåliga villkor
Bristen på specialistutbildade sjuksköterskor i landstinget har diskuterats länge. Facket har pekat på att bristande kunskap hos sköterskor äventyrar säkerheten för patienter. Roten till problemet har varit att ingen velat vidsareutbilda sig till specialistsjuksköterska. Villkoren har ansetts för dåliga.

- Det betalar sig inte fram tuill pensionen att vidareutbilda sig som vi haft det fram till idag, säger hon.

God investering
Men nu ska det bli mer attraktivt för sköterskor i länetatt studera vidare. Och när det socialdemokratiska landstingsrådet Kalle Sandström, som förste landstingspolitiker i landet idag undertecknade ett sådant här avtal så var han den första politikern i landet att göra det.

- Jag är säker på att det är en god investering inför framtiden. Personalrekryteringar är en stor utmaning för oss, säger Kalle Sandström.

I en första omgång ska fem sköterskor som ska studera på deltid anställas. på sikt ska det bli fler. Nyttan kommer att bli stor, samtidigt som kostnaden blir ganska liten, enligt landstingsrådet.

- Vi har ett utbildningsanslag på 12 miljoner som vi kommer att använda till det. Dessutom handlar det om ytterligare någon miljon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".