Jonas Knutsson framför volvoskylten. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Jonas Knutsson märker av de goda tiderna på jobbet. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Det rullar på bra för Volvo

"Framtiden är ett trevligt ställe"
1:32 min

Med ett rekordår bakom sig och en bra start på 2015 är det glada miner på Volvo i Olofström. 

Det går nästan overkligt bra för Volvo personvagnar för närvarande. Nyrekryteringar, nytt säljrekord, nya modellen av XC90 har förbeställts i 12.000 exemplar och företagets reklamfilmer höjs till skyarna samtidigt som musiken tar sig in på topplistorna.

– Vi upplever nog alla att vi är på frammarsch och att framtiden är ett trevligt ställe, säger informationsansvarige Jonas Knutsson.

Lärorik tid
Annat var det för knappt sju år sedan. Då duggade varslen tätt. Bara i Olofström varslades 400 anställda och facket gick med på en historisk lönesänkning för att rädda så många jobb som möjligt. En tuff tid erkänner Jonas Knutsson, men också lärorik.

– Vi upptäckte hur sårbar fordonsbranschen är och vi hela tiden måste utvecklas och vara på tårna.

Står och faller med XC90
Förra onsdagen rullade det första exemplaret av nya XC90 av bandet i Torslanda. En bil där över 100 detaljer pressats i Olofström. En lansering så viktig att vissa menar att företaget står och faller med modellen.

– Ja de brukar ju säga det om nästan varje modell, men visst, det är en oerhört viktig modell för oss, avslutar Jonas Knutsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".