En skylt som pekar mot Socialförvaltningen. Foto: Fredrik Strandberg/TT
1 av 2
Åsikterna går isär om hur mycket pengar socialen behöver. Foto: Fredrik Strandberg/TT
Närbild på Magnus Larsson. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
2 av 2
Magnus Larsson (C), kommunalråd i Karlskrona. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Centern: Socialen har inte bruk för 40 miljoner

"Inte möjlighet eller behov av de här pengarna"
13 min

Socialtjänsten i Karlskrona krävde 40 miljoner kronor för att kunna följa lagen. De fick 25 miljoner och de har inte bruk för de extra pengarna menar kommunalrådet Magnus Larsson (C).

Det är fortfarande krisläge på socialen i Karlskrona. Enligt en utredning i höstas behöver socialtjänsten 40 miljoner för att klara att följa lagen och utreda orosanmälningar mot barn som har ökat tid.

De har fått 25 miljoner och det räcker enligt Magnus Larsson i Karlskrona för socialtjänsten kommer ändå inte kunna anställa alla 10 socialsekreterartjänster som ligger ute nu menar han.

Men det här får konsekvenser för både personal och för utsatta barn menar Michael Wickström som är ordförande för Akademikerförbundet SSR i Karlskrona.

– Det är ju katastrof rent ut sagt. Det gör att de socialsekreterare som arbetar under hårt tryck idag känner att de inte kan fullfölja sitt uppdrag. Det går också ut över de som får gå hem på grund av sjukskrivning och över barnen.

En utredning i höstas visade att socialtjänsten i Karlskrona skulle behöva 40 miljoner kronor i budget för att klara av att sköta sitt arbete korrekt. Men 40 miljoner blev 25 och med de pengarna når inte socialen upp till kravet att hinna utreda alla ärenden inom fyra månaders tid.

Kommunalrådet Magnus Larsson (C) förstår den pressade situationen men menar att socialen inte skulle ha bruk för dom extra 15 miljonerna.

– De 40 miljonerna bygger på att alla behoven, all personal som man behöver är inne i organisationen. Vi har inte bedömt det möjligt att få in personal och därför har man heller inte möjlighet eller behov av de här pengarna heller, säger Magnus Larsson.

Han tillägger att det finns en reserv för socialtjänsten på några miljoner per år de kommande tre åren om det skulle visa sig att socialen kan anställa fler. Karlskrona kommun måste också satsa på andra saker och projekt, som att få unga i arbete i Blekinge, vilket i längden minskar utgifter i försörjningsstöd och kan leda till pengar i skatteintäkter, menar han.

Michael Wickström från SSR menar däremot att det visst får konsekvenser att pengasumman är mindre.

– Det får ju fortsatt samma konsekvens att man kan missa i ärenden som behöver tidigare insatser, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".