Ylva Johansson. Foto: Bertil Ericson/TT
Ylva Johansson. Arkivfoto: Bertil Ericson/TT

Ministern nyfiken på lokala ungdomsprojekt

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) träffade politiker och tjänstemän från Blekinge och Kalmar län igår. Hon fick flera goda exempel på hur man kan stärka ungdomar utanför arbetsmarknaden.

– Jag vill att alla ungdomar ska ha jobb. Det är faktiskt så. Vi vill utrota långtidsarbetslösheten bland unga, säger Ylva Johansson.

Ylva Johansson har som mål att träffa alla Sveriges kommuner för att prata om hur man kan samarbeta mellan stat och kommun för att fler unga ska få jobb. När hon nu träffat företrädare från Blekinge och Kalmar så har hon hunnit med drygt hälften, ungefär 70 procent.

– Vi avreglerar nu arbetsmarknadspolitiken och jag bjuder in kommunerna till ett samarbete för att lösa ungdomsarbetslösheten, säger hon.

Ylva Johansson menar att stat och kommuner behöver använda sina resurser gemensamt.

– Då kan ett och ett bli tre. 

Ylva Johansson blev inspirerad av fler projekt som till exempel projekt Lusthuset Kalmar.

– Där jobbar de just med ungdomar som står mycket långt från arbetsmarknaden och hur man rustas succesivt till både utbildning och arbete.

– Vi har också lyssnat på Blekingemodellen, som också handlar om hur man kan rusta de ungdomar som har extra svårigheter att komma in på arbetsmarknaden och bli kvar på arbetsmarknaden, säger Ylva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".