Ett collage med tre olika bilder. Foto: Rebecka Gyllin/Andrea Jilder/Sveriges Radio
1 av 2
Flera fel har begåtts. Foto: Rebecka Gyllin/Andrea Jilder/Sveriges Radio
Joonas Terje, IVO. Foto:Andrea Jilder/Sveriges Radio
2 av 2
Joonas Terje, IVO. Foto:Andrea Jilder/Sveriges Radio

Socialnämnden får skarp kritik i fallet Yara

"Upprepade brister från det att Yara kom till att hon dog"
3:55 min

Socialnämnden i Karlskrona får på flera punkter kritik för hur fallet Yara hanterades. Inspektionen för vård och omsorgs granskning visar att brister i socialnämndens handläggning har bidragit till att 8-åriga Yara inte fick den vård hon behövde och hade rätt till.

– Man måste se kritiken som allvarlig eftersom det rör sig om upprepade brister, från det att flickan Yara kom till Sverige 2013 till dess att hon dog, säger Joonas Terje, enhetschef på IVO.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat socialtjänsten i Karlskrona kommun med anledning av 8-åriga Yara Alnajjars död. Granskning har gällt dels hur socialnämnden utredde flickans behov som ensamkommande barn, dels hur släktingfamiljens lämplighet utreddes.

– Vår samlade bedömning är att de upprepade brister som redovisats, från 2013 och framåt, har bidragit till att den här flickan inte fått den vård och det skydd hon behövde och hade rätt till, säger Joonas Terje.

Bristande uppföljning får kritik
IVO kritiserar socialnämnden dels för att inte tillräckligt ha utrett flickan och det enskilda hemmet, dels för bristande uppföljning av flickan.

– När man utredde flickan pratade man väldigt lite med henne själv och bedömde att hon inte hade några särskilda behov, trots att hon upplevt krig och flykt, säger Joonas Terje.

– Familjens lämplighet granskades inte heller på ett tillräckligt sätt. När kommunen utredde familjen så fanns det flera uppgifter som visade på att hon kanske inte skulle få det så bra där. Istället för att då göra en fördjupad undersökning kring det så har man bara tittat på det som talade för det positiva, som visade på att det kanske skulle vara bra och bortsett från det andra, säger Joonas Terje.

"Orosanmälningarna borde utretts"
IVO har också granskat hur kommunen hanterade de orosanmälningar som gjordes om Yara. De kom från personer i flickans omgivning och från polisen, med misstankar om att allt inte stod rätt till.

– Det finns brister i hur nämnden hanterat anmälningarna. De innehåller uppgifter som absolut borde ha utretts, säger Joonas Terje, enhetschef på Inspektionen för vård och omsorg. 

Även på den punkten får socialnämnden kritik av IVO.

Inga krav på åtgärder
Trots flera brister och att allvarlig kritik riktas mot Karlskrona kommun så ställer IVO inga krav på åtgärder. Det beror på att de bedömer att socialnämnden redan har vidtagit åtgärder för att förbättra kvaliteten på både utredningar och placeringar av ensamkommande barn. IVO bedömer att dessa åtgärder är lämpliga och tillräckliga och ställer därför inte ytterligare krav på åtgärder.

Mer om den döda åttaåringen

På Valborgsmässoafton larmades polisen till en lägenhet i Karlskrona där de möttes av en svårt skadad flicka. När hon förts till Blekingesjukhuset kunde man konstatera att hon var död.

Här hittar du all vår rapportering om den döda åttaåringen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".