Hjärt- och lungräddning kan man gå kurs i. Skulle du våga använda en hjärtstartare utan utbildning? Foto: Maxim Shipenkov/TT
Hjärt- och lungräddning kan man gå kurs i. Skulle du våga använda en hjärtstartare utan utbildning? Foto: Maxim Shipenkov/TT

Vet du hur en hjärtstartare fungerar?

"Både skrämmande och tillfredsställande"
7:07 min

P4 Blekinge frågade tio slumpvis utvalda lyssnare på stan ifall de skulle våga använda en hjärtstartare om det skulle bli allvar. 

En klar majoritet var införstådda med vad en hjärtstartare är och en del hade även fått anledning att testa apparaten i verkligheten. 

Visste hur han skulle gå tillväga 
Anton Sjödin i Karlskrona är en av dem och han tycker att det var skrämmande men samtidigt tillfredsställande att se hjärtstartaren användas.

– Jag har gått hjärt-lung-räddningsutbildning och använt den i skarpt läge. Jag visste hur jag skulle gå till väga både med hjärt-lungräddningen och själva hjärtstartaren, säger han.

Andelen människor som överlever vid hjärtstopp utanför sjukhus har ökat och en av anledningarna är sannolikt att allt fler får hjälp av en hjärtstartare.

Utanför topp tio 
Dalarna, Örebro, Kronoberg och Kalmar tillhör de regioner i landet som 2013 räddade flest liv per 100 000 personer och år. Blekinge tog sig inte in på topp 10-listan.

Anders Book jobbar med att installera hjärtstartare i södra Sverige och han känner av ett ökat intresse. I Sverige finns det ingen lag som föreskriver att en hjärtstartare ska sättas upp. Detta är vanligare i andra europeiska länder, berättar Anders Book. 

– Det har legat ett lagförslag sedan många år men det har aldrig kommit till något beslut. 

Mattias Nilsson
mattias.nilsson@sverigesradio.se 

Jesper Cederstrand
jesper.cederstrand@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".