Barnombudsmannen Fredrik Malmberg. Foto: Jessica Gow/TT
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg menar att föräldraskapet väger mycket tungt. Foto: Jessica Gow/TT

Ser inte alltid till barnets bästa

"Föreslagit en lagändring"
1:09 min

När ett barn blir omhändertaget för att en förälder sitter i fängelse, är det inte alltid barnets bästa som väger tyngst. Det menar barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Frågan är aktuell i Blekinge efter 8-åriga Yara Alnajjars död i Karlskrona. Paret som hon bodde hos dömdes förra veckan till långa fängelsestraff, och mannen har förklarat att han tänker ta strid för vårdanden om sina två små barn.

Barnets bästa
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg säger att den biologiska anknytningen väger tungt i svensk lagstiftning.

– Om barnet under en lång tid har vuxit upp i ett hem under lång tid, måste det kunna vara en grund för att barnet ska få vara kvar i den miljön. 

Fredrik Malmberg som har till uppgift att företräda barn och unga och se till att Sverige uppfyller barnkonventionen, kan inte uttala sig om Yarafallet specifikt. Men han anser att det inte alltid är barnets bästa som prioriteras i sådana här fall.

Inte självklart
Om ett barn har varit placerat i ett familjehem i mer än tre år kan man pröva frågan om så kallad vårdnadsöverflyttning. Men har det inte gått så lång tid, och grunden för placeringen inte längre finns kvar, till exempel ett drogmissbruk, då väger alltså den biologiska anknytningen väldigt tungt. Och det är Fredrik Malmberg kritisk till.

– Det är problematiskt, för det är inte självklart att ens biologiska förälder ska kunna rycka upp en ur den tillvaron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".