Blekinges sjuksköterskor orkar inte jobba heltid

"Det är alarmerande"
2:14 min

Sjuksköterskor har det så slitigt på jobbet att de inte orkar arbeta heltid. Det visar en undersökning som Vårdförbundet har gjort. Så är det även för Blekinges sjuksköterskor.

Nästan hälften av alla som jobbade deltid uppgav i en enkät att de gjorde det för att de helt enkelt inte orkade jobba mer.

Och så ser det ut även i Blekinge menar Gunilla Månsson som är ordförande Vårdförbundet Blekinge.

– De svaren vi får stämmer väl överens med hur det ser ut i Blekinge. Som fackförbund i Blekinge är vi nära medlemmarna så vi känner igen det här och blev inte förvånade, säger Gunilla Månsson.

Värst i rapporten var situationen för anestesi - och intensivvårdssjuksköterskorna och det stämmer också väl in på hur det ser ut i Blekinges landsting.

Gunilla Månsson menar att sjuksköterskorna har det så stressigt att de nallar från sin egen arbetsmiljö för att säkra patientens säkerhet.

– Man kanske hoppar över rasterna och är bemannad på ett sätt att man måste gå in och arbeta dubbelpass. Har du jobbat på dagen kan du få gå in och arbeta natt direkt till dagen efter utan återhämtning och vila till exempel, säger Gunilla Månsson.   

Men i längden är detta ohållbart, menar Gunilla Månsson, varken för patienterna eller för personalen som på grund av arbetsbelastningen tvingas går ner i timmar för att orka med jobbet. Inte för att de vill vara mer lediga.

– Det gör de verkligen inte. Många signalerar och alarmerar om att de har en dålig hälsa. Man mår inte bra och för att få sin vila blir detta en lösning ut ur det och det är alarmerande, säger Gunilla Månsson. 

En sak vårdförbundet gör för att påverka politikerna är just såna här undersökningar menar gunilla Månsson. Och att belysa och visa vilka problem som finns inom landstinget. För att sen kunna lägga fram idéer och förslag som kan vara långsiktiga lösningar för sjukvården.

– Och också visa på vad det finns för olika delar som skulle kunna kan vara långsiktiga lösningar. Som att vara en attraktiv arbetsgivare och jobba med moderna arbetstider och lösningar. Att ha konkurrens kraftiga löner och en lönekarriär. Det skulle få fler specialist sjuksköterskor att utbilda sig till exempel, säger Gunilla Månsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".