Närbild på ett fotografi av en liten flicka. Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio
Foto: Andrea Jilder/Sveriges Radio

Utredning klar om kommunens agerande

"Förtroendet för Karlskrona kommun har skadats"
1:21 min

Idag kommer den stora utredningen över hur Karlskrona kommun tog hand om den nu mördade åttaåriga Yara. Vi sänder presskonferensen direkt här på webben och i radio från kl 10.30.

Flickan placerades hos släktingar utan att de utreddes ordentligt - släktingar som i förra veckan dömdes för hennes död.

Men varningssignalerna fanns. Dagen efter Yaras död hittades ett två veckor gammalt fax från polisen efter larm från oroliga grannar.

Ett par veckor efter att faxet upptäcks så stängs rektorn på Yaras skola av. Han hade, innan flickan dog, lovat oroliga lärare att göra en anmälan till socialförvaltningen. Men rektorn gör ingen formell anmälan. Istället handlar telefonsamtalet bland annat om vem som är flickans formella vårdnadshavare.

Yaras sjukjournal försvinner också under ett halvår och sent upptäcker skolhälsovården att hon inte gått upp i vikt som hon ska.

Inspektionen för vård och omsorg har granskat hur Karlskrona kommun utredde det nu dömda paret som fick vårdnaden om flyktingflickan Yara.

Klart är att socialförvaltningen bara gjorde ett hembesök och aldrig gick in i hennes rum och därför missade att hennes säng bestod av en madrass på golvet.

Men de har också utrett varför hennes sjukjournal var borta i ett halvår. Och vad kommunen gjorde åt alla anmälningarna från privatpersoner.

Du kan förla när IVO presenterar sin utredning live här på vår hemsida och i radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".