Stor skorsten.
Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.

Utbyggnaden av Kraftvärmeverket i Bubbetorp skjuts fram

"Några år senare än den tidigare bedömningen"
5:32 min

Den varma vintern skapar stora hål i fjärrvärmebudgeten för Affärsverken i Karlskrona. Fjärrvärmen säljs för ett tiotal miljoner mindre än beräknat. Samtidigt kommer utbyggnaden av Kraftvärmeverket att skjutas på framtiden.  

En mild vinter är både bra och dåligt sett ur ett kommunalt perspektiv.

Samtidigt som Karlskrona sparar in pengar på snöröjning ställer det minskade fjärrvärmebehovet till med problem för kommunen.
Etapp 2 av utbyggnaden av Kraftvärmeverket i Bubbetorp kan komma att skjutas fram en 4-5 år om trenden med varma vintrar fortsätter i Blekinge, säger Affärsverkens avgående ordförande Mats Lindbom, (C). 

– Beräkningen var tidigare att vi hade behövt ha en andra etapp på plats runt 2017-2018. Om jag ska försöka att spå så är min bedömning att det inte blir en etapp 2 den här sidan 2020.

Handlngsutrymmet påverkas
Den typ av väderkänslig verksamhet som Affärsverken bedriver är extra utsatt när det handlar om ekonomi. En mild vinter ger lägre inkomster på fjärrvärmesidan. Något som i förlängningen kan påverka Affärsverkens ekonomi negativt. 

– Det blir mer anstängt och det påverkar handlingsutrymmet. Det finns ett avkastningskrav om att varje verksamhetsdel ska redovisa en avkastning om fem procent. Det är dock inte liktydigt med att det är ett utdelningskrav, det är två helt olika saker. Intäkterna på fjärrvärmesidan blir lägre. Vi talar om ett tiotal miljoner i lägre intäkter. Det påverkar vår egen vinst men totalt sett i kommunen finns det andra vinnare, exempelvis Karlskronahem, menar Mats Lindbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".