Två personer sitter vid ett bord med mikrofoner. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
1 av 2
Tomas Hall från elevhälsan och socialchefen Anette Gladher svarar på kritiken. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Översiktsbild över Karlskrona kommunhus. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio
2 av 2
Kommunens hantering av ärendet får kritik. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Karlskrona kommun: "Vi har en lång väg att vandra"

"Vi tar till oss kritiken"
4:32 min

Karlskrona kommun svarar nu på den allvarliga kritik som idag riktas mot dem från Inspektionen för vård och omsorg efter 8-åriga Yaras död.

När Inspektionen för vård och omsorg, IVO, idag redovisade sin granskning av Karlskrona kommuns hantering av ärendet med 8-åriga Yara så framkom en rad allvarliga brister.

"Lång väg att vandra"
– Kritiken är allvarlig och det framkommer en rad allvarliga brister som vi ju också har kännedom om. Vi har gjort åtgärder för att komma till rätta med de brister som finns i vår verksamhet och vi är på rätt väg, men vi har en lång väg kvar att vandra, säger Anette Gladher, chef för socialförvaltningen i Karlskrona.

Bland annat kritiserar IVO socialnämnden för att inte ha utrett flickan tillräckligt och för att inte ha ordentligt utrett det enskilda hemmet som hon placerades i. IVO pekar även på en bristande uppföljning av flickan och att de orosanmälningarna som gjordes av privatpersoner inte utreddes ordentligt. 

Inga engångsinsatser
IVO ställer dock inga krav på åtgärder eftersom inspektionen anser att kommunen redan vidtagit de åtgärder som behövs. 

– Jag vill påtala att det här givetvis inte är några engångsinsatser vi gör utan det är insatser som ska vara länge framöver. Det är ett arbete som siktar på att vi ska bli bättre över tid, säger socialchefen Anette Gladher.

– Barn och ungdomsvården i Karlskrona ska vara en säker och trygg vård för barn och ungdomar i vår kommun, säger hon. 

Mer om den döda åttaåringen

På Valborgsmässoafton larmades polisen till en lägenhet i Karlskrona där de möttes av en svårt skadad flicka. När hon förts till Blekingesjukhuset kunde man konstatera att hon var död.

Här hittar du all vår rapportering om den döda åttaåringen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".