Gravad lax med citron och ingefära. Foto: Malin Randeniye.
Gravad lax är ett av risklivsmedlen för listeria. Foto: Malin Randeniye.

Listeriautbrottet över

Nu är det fritt fram att åter äta charkprodukter utan att behöva oroa sig för att drabbas av listera, det  skriver Livsmedelsverket i pressmeddelande.

Det större utbrott som startade hösten 2013 runt om i Sverige bedöms nu som avslutat eftersom det har gått tre månader utan att nya fall har upptäckts, skriver Livsmedelsverket.

Under utbrottet smittades 49 personer av listeria. Utredningen pekade mot någon form av charkprodukt som smittkälla men exakt vilken produkt det rörde sig om kunde aldrig helt klarläggas.

Totalt smittades 30 kvinnor och 19 män och de flesta av dem var äldre än 70 år. Sju personer avled i nära anslutning till sin listeriainfektion.

Listeriabakterier finns i jord, vatten och i tarmen hos många däggdjur, inklusive människan.

Listeriabakterier är tåliga och kan växa i kylskåpstemperatur. Typiska risklivsmedel är produkter med lång hållbarhetstid som till exempel rökt och gravad lax, dessertostar och charkvaror.

Listeria ger samma symptom som magsjuka. Personer med nedsatt immunförsvar och äldre kan drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Dödligheten uppskattas till 20-30 procent. En gravid kvinna kan drabbas av för tidig födsel, fosterdöd eller svår sjukdom hos det nyfödda barnet.

Något vaccin finns inte, men infektionen kan behandlas med antibiotika. God livsmedelshygien minskar risken för infektion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".