Ansvarig politiker svarar på den allvarliga kritiken

"Politiken har naturligtvis ett stort ansvar"
4:49 min

Inspektionen för vård och omsorg riktade idag hård kritik mot socialnämnden i Karlskrona. Nu svarar ansvarig politiker.

Den allvarliga kritik som idag framkom från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktas främst mot socialnämnden som har det yttersta ansvaret för socialtjänsten i kommunen. Granskningen visar att hanteringen av Yaras ärende innehåller en rad allvarliga brister.

– Politiken har naturligtvis ett stort ansvar. Vi har ju ansvar att skjuta till de resurser som förvaltningen behöver och sedan är det förvaltningen som har ett ansvar för att hitta de regler och rutiner som behövs, säger socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson (C). 

Tjänstemännen på socialförvaltningen har tidigare pekat på att de inte fått de pengar som behövs. Borde ni politiker ha lyssnat mer på vad de sa? 

– Denna specifika händelse går inte direkt att koppla till att man har haft för lite pengar utan det är andra bitar som har brustit i olika myndigheter. Men när det gäller resurser så har vi skickat tydliga signaler till kommunstyrelsen vad vi behöver för medlen och jag tycker nog att de har lyssnat på oss. I år har vi fått 25 miljoner kronor mer för att säkerställa barnavårdsutredningar, säger Ingrid Hermansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".